Hulp na gedwongen criminaliteit
Bij gedwongen criminaliteit wordt iemand gedwongen om een misdrijf te begaan. Zo kan iemand gedwongen worden om te stelen, drugs te smokkelen of te bedelen. Ook op frauduleuze wijze uitkeringen afstaan en onder dwang meerdere telefoonabonnementen afsluiten (telefoonzwendel) hoort bij gedwongen criminaliteit.
Herken de signalen van gedwongen criminaliteit
Gedwongen criminaliteit komt vaak voor in combinatie met andere vormen van uitbuiting, zoals arbeids- en seksuele uitbuiting. Bijvoorbeeld slachtoffers van loverboys die gedwongen worden drugs te smokkelen. Vaak is er sprake van een ongelijke familierelatie of vriendschappelijke relatie. In het geval van kinderen is de directe familie meestal ook de uitbuiter.
Slachtoffers kunnen zichzelf als dader zien, niet als slachtoffer. Het (h)erkennen van slachtoffers van gedwongen criminaliteit blijkt daarom in de praktijk lastig. Veel slachtoffers worden gezien en behandeld als daders. Kinderen worden bijvoorbeeld als daders beschouwd en vervolgens weer meegegeven aan de uitbuiter (vaak familie), waardoor het kind in dezelfde situatie blijft.
Vraag een gesprek aan met de politie
Bij de politie werken rechercheurs die gespecialiseerd zijn in mensenhandel. In een gesprek met hen vertel je wat je is overkomen. Je hoeft dan nog niet te beslissen of je aangifte doet of niet.
Contact met de politie bij mensenhandelStressklachten
Na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat mensen last hebben van emoties en stressklachten. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend. Wij helpen je zodat klachten verminderen of verdwijnen.
Lees meer over stressklachtenHulp bij loverboys en lovergirls
Loverboys en lovergirls proberen jongeren in de prostitutie te lokken of hen te dwingen om andere illegale activiteiten te doen. Heb jij te maken met een loverboys en lovergirls? Wij geven je tips over wat je kunt doen om uit deze situatie te komen.
Loverboys en lovergirlsGeldezel
Je rekening is misbruikt om geld wit te wassen. Je bent slachtoffer, maar wordt door de politie ook gezien als verdachte.
GeldezelCoördinatiecentrum Mensenhandel
Professionals kunnen bij Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) terecht voor het melden van vermoedens van mensenhandel en voor hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel.
CoMensha