Veelgestelde persvragen
Een overzicht van vragen die regelmatig aan onze woordvoerder worden gesteld.
Waaruit bestaat de hulp van Slachtofferhulp Nederland?
Slachtofferhulp Nederland hielp in 2017 191.100 slachtoffers, nabestaanden, getuigen en betrokkenen van een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of vermissing. Men kan bij ons terecht voor hulp tijdens het strafproces, hulp bij schadevergoeding en emotionele hulp.
Emotionele hulp Lees meer over hulp bij schadevergoeding Ondersteuning in het strafproces Onze werkwijzeWat doet een casemanager?
Een casemanager is een gespecialiseerde beroepskracht van Slachtofferhulp Nederland die nabestaanden van moord- en doodslag langdurig ondersteunt en adviseert op juridisch, praktisch en emotioneel gebied. Een casemanager ondersteunt bijvoorbeeld bij het regelen van een uitvaart, begeleidt en adviseert in het omgaan met de media, gaat na of gemaakte kosten kunnen worden verhaald op bepaalde fondsen. Ook kan een casemanager bijvoorbeeld gesprekken bijwonen met de officier van justitie, ter voorbereiding op een strafzitting.
CasemanagementHoe wordt Slachtofferhulp Nederland gefinancierd?
Slachtofferhulp Nederland wordt met name gefinancierd door de Rijksoverheid (met name het ministerie van Justitie en Veiligheid) en gemeenten.
Onze financiën JaarverslagZijn Slachtofferhulp Nederland en Fonds Slachtofferhulp dezelfde organisatie?
Nee, wij zijn 2 verschillende organisaties met ieder een eigen doelstelling.
Organisatie en bestuur Onze werkwijzeWat is de impact van een ingrijpende gebeurtenis?
Hoe iemand reageert na een ingrijpende gebeurtenis, ligt aan de ernst van de gebeurtenis, hoe de omgeving reageert en hoe het slachtoffer zich voelde voor de gebeurtenis. Stressreacties zijn normaal.
Bekijk meer tips voor omgaan met stress Omgaan met stressklachten Waar je aan kunt denken als je met je kind wilt praten Contact met Slachtofferhulp NederlandWat betekent (vervroegde) vrijlating of verlof van de dader voor het slachtoffer of de nabestaande?
Van belang tijdens het verwerkingsproces is de juiste rechtsgang en strafmaat. Als hier veranderingen in optreden, bijvoorbeeld bij een vervroegde vrijlating van de dader of bij verlof, kunnen gevoelens van angst en onveiligheid een rol spelen.
Het is van belang dat een slachtoffer hier op de juiste manier over geïnformeerd wordt.
Vinden er steeds meer misdaden plaats?
Wij kunnen geen misdaadcijfers geven, hiervoor verwijzen we je door naar de politie. Wel neemt al jaren het totaal aantal hulpverzoeken bij Slachtofferhulp Nederland toe, wat in elk geval betekent dat slachtoffers en nabestaanden ons steeds beter weten te vinden:
- 191.100 in 2017
- 190.946 in 2016
- 182.039 in 2015
- 156.000 in 2014
Kun je ons in contact brengen met een slachtoffer voor interview?
Nee. Om privacyredenen brengt Slachtofferhulp Nederland journalisten niet in contact met slachtoffers en nabestaanden.
Je privacyBij persvragen, interviewverzoeken of overige mediagerelateerde zaken kunnen journalisten contact opnemen met onze woordvoerder.