10 jaar Aandacht doet spreken

Artikel geplaatst op 18-2-13 om 9:00

Lotgenotenorganisatie voor nabestaanden van geweldsmisdrijven

Afgelopen zondag heeft RKK Kruispunt een aflevering gewijd aan het tien jarig bestaan van de lotgenotenorganisatie Aandacht Doet Spreken.

"Ik doe dit voor Alan, hij blijft mijn kind en er moet recht gedaan worden." Martin Roos is de vader van Alan. Na een avondje stappen worden Alan Roos en een vriend in de vroege ochtend van 14 mei 2000 dood gevonden in een parkeergarage. Zonder motief zijn ze in koele bloede door het hoofd geschoten. De daders van de moord zijn gepakt en veroordeeld tot celstraffen van 12 en 20 jaar.

Boze brieven

Na de rechtszaak en de uitspraak blijft Martin Roos achter met frustratie, boosheid en verdriet. Over het feit dat hij tijdens de zittingen totaal geen aandacht krijgt van de rechter. Dat slachtoffers in dezelfde ruimte moeten wachten met de familieleden van de daders. Maar vooral vanwege het feit dat hij niets mag zeggen tijdens de zaak.

Zolderkamer

Martin Roos brengt dagen door op zijn zolderkamer om boze brieven schrijven aan politici en rechters. Op die brieven krijgt hij nooit een antwoord. "De dood van Alan zette alles op zijn kop. Urenlang speurde ik het internet af om rechtszaken te vergelijken. Mijn vrouw begreep er niks van."

Aandacht doet Spreken

Omdat er echt iets moet veranderen voor nabestaanden besluit Roos om de stichting Aandacht Doet Spreken op te richten. ADS zijn de initialen van zijn zoon Alan Dave Spencer. Martins hele leven staat inmiddels in het teken van ADS, die dit jaar 10 jaar bestaat. Vooral de speciale bijeenkomsten waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten zijn belangrijk. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen mensen hun verhaal kwijt. Samen huilen maar vooral ook samen lachen. "We hoeven elkaar niks te zeggen want we hebben allemaal hetzelfde meegemaakt."

Spreekrecht

Naast het organiseren van de lotgenotendagen vecht Martin als een leeuw voor de rechten van slachtoffers. Zo heeft hij zich hard gemaakt voor het verkrijgen van spreekrecht voor slachtoffers tijdens strafzaken. En Slachtofferhulp heeft speciale casemanagers aangesteld die nabestaanden begeleiden na de moord op een dierbare.
"Na 10 jaar ADS kan ik zeggen dat ik weer een stuk van mezelf terug heb gevonden. Maar het vertrouwen in mensen zal nooit meer terugkomen."

Bekijk de uitzending van RKK kruispunt


Bron: RKK Kruispunt