Slachtofferhulp Nederland werkt mee aan tv-serie spreekrecht

Artikel geplaatst op 18-10-17 om 9:00

In het RTL4 programma ‘Spreekrecht’ volgde Angela Groothuizen slachtoffers en nabestaanden die gebruik maakten van hun spreekrecht tijdens de strafzaak tegen de verdachte. De serie werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Slachtofferhulp Nederland, producent De Haaien en RTL.

Rik en Yvonne, 5 september

Rik wordt op 12-jarige leeftijd door twee 'familievrienden' seksueel misbruikt. Als Rik zijn verhaal vertelt aan een schooldecaan, volgt er een aangifte en een uitgebreid onderzoek. Rik maakt gebruik van zijn spreekrecht, omdat hij duidelijk wil maken hoeveel impact het misbruik op hem heeft gehad. Yvonne wordt in 2013 tijdens haar werk bij een klein tankstation bruut overvallen. In november 2016 is het weer raak: een man met een bivakmuts komt 's avonds het station binnen en zet een mes op de buik van Yvonne. Voor Yvonne begint de nachtmerrie weer van voor af aan.
Lees meer over het strafproces

‘Voor mij zijn jullie geen verdachten, maar daders, ontzettend laffe daders’

Aldus Rik in de eerste aflevering van Spreekrecht.

Melanie en Jerry, 12 september

Op oudejaarsdag 2015 wordt de 23-jarige Joël neergestoken op een parkeerterrein in Zutphen. Een paar uur later moet zijn moeder, Melanie, hem identificeren in het mortuarium van het ziekenhuis. De twee verdachten die worden opgepakt, zwijgen over de toedracht. Melanie gebruikt haar spreekrecht om de rechters én de verdachten te vertellen hoe haar leven die bewuste dag werd verwoest. Op weg naar huis na een avond stappen ziet Jerry dat een man twee vrouwen lastigvalt en slaat. Ondanks dat de man enorm opgefokt is, zegt Jerry er toch iets van. Dat moet hij bekopen met drie vuistslagen in zijn gezicht.
Lees meer over schade verhalen

Mala en Ashmira, 19 september

In 2014 ontdekt de nu 27-jarige Ashmira dat nichtjes zijn misbruikt door verschillende ooms. Dat is tien jaar na de verschrikkelijke gebeurtenissen bij Ashmira zelf. Uit angst haar familie te ontwrichten, heeft ze lang gezwegen over het misbruik. Ashmira besluit alsnog aangifte tegen hem te doen. De dochter van Mala, Nalini, overleed ruim drie jaar geleden onder dubieuze omstandigheden. De verdachte is haar ex-partner, waarvan ze op dat moment ook zwanger is. Tijdens de rechtszaak wordt hij tot zeven jaar veroordeeld. Zowel hij als het Openbaar Ministerie gaan daartegen in hoger beroep. 
Lees meer over onze hulp na seksueel misbruik op www.verbreekdestilte.nl

Shannon en Anita, 26 september

In 2015 wordt Rudi door een motorbendelid doodgeschoten. Tijdens de strafzaak die volgt, wordt de verdachte veroordeeld tot negen jaar cel. Hij gaat echter in hoger beroep. Tijdens dit hoger beroep wil Anita, Rudi’s moeder, vertellen hoe groot de impact van de moord op haar zoon is. En het leven van de 23-jarige Rotterdamse Shannon verandert ingrijpend als ze het slachtoffer wordt van stalking. Shannon maakt gebruik van haar spreekrecht, omdat ze de dader wil vertellen hoe groot de impact op haar leven is.
Lees meer over ons hulpaanbod bij stalking
Praat over stalking op ons forum

Manon en Marja, 3 oktober 

De 49-jarige ex van Manon wordt na een woordenwisseling door een medebewoner doodgestoken. Hij laat een 13-jarige zoon en een 11-jarige dochter achter. De verdachte wordt veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging, maar gaat in beroep. Tijdens dat hoger beroep gaat Manon spreken. Dat doet ze vooral uit naam van de kinderen. De 56-jarige Marja is dolgelukkig als ze de vriendelijke en goedlachse J. ontmoet. Als het stel korte tijd later gaat samenwonen, verandert het gedrag van haar 'grote liefde'. Wat begint met intimideren, eindigt met zware mishandeling en seksueel misbruik. Dit duurt tien maanden, totdat hij wordt opgepakt. Tijdens de zitting wil Marja vertellen over de hel waarin zij heeft geleefd.
Lees meer over het uitoefenen van je spreekrecht

Lex en Julisa, 15 oktober

Tijdens een avond stappen wordt Lex in elkaar geslagen. Lex wordt dagen kunstmatig in coma gehouden. In het jaar dat volgt, moet Lex revalideren. Lex wil de twee verdachten tijdens de zitting vertellen wat zij hebben aangericht. De 18-jarige Julisa maakt gebruik van haar spreekrecht omdat haar vader, Mais Jozef, op klaarlichte dag werd doodgeschoten in Groningen. De moordenaar werd veroordeeld tot negen jaar cel. Het OM wil dat de moordenaar ook tbs krijgt opgelegd en gaat in hoger beroep. Julisa doet tijdens deze zitting haar verhaal.
Lees meer over ons casemanagement
Word vrijwilliger bij ons

Jolanda en Margaret, 17 oktober

Na een gezellige carnavalsdag krijgen de 47-jarige Jolanda en haar man in een cafetaria in Den Bosch ruzie met een groep jongeren. Een van hen wacht Jolanda en haar man op en slaat Jolanda in één klap blind aan haar rechteroog. Jolanda wil de verdachte vertellen hoe gehandicapt ze zich voelt. De 52-jarige Margaret uit Hellevoetsluis wil aan de verdachte vragen waarom hij haar huis, en dat van haar broer, in brand heeft proberen te steken. En ze wil vertellen hoe groot de impact van de brandstichtingen op haar leven is. Maar het meest hoopt Margaret dat de man die verdacht wordt van deze brandstichtingen, straks ook vervolgd zal worden voor de brandstichting waarbij haar ouders levend verbrandden.
Lees meer over onze hulp na mishandeling

Een stem in de rechtszaal

Ruim 500 slachtoffers en nabestaanden laten jaarlijks door middel van hun spreekrecht aan de verdachte, de rechter en de officier van justitie weten wat het misdrijf met hen heeft gedaan. En hoe zij tegen de verdachte en een mogelijke straf aankijken. In de tv-serie Spreekrecht volgen we een aantal van hen.

‘Voor mij zijn jullie geen verdachten, maar daders, ontzettend laffe daders’

Aldus Rik in de eerste aflevering van Spreekrecht. Twee jaar lang werd hij seksueel misbruikt door 2 mannen. Tijdens het hoger beroep sprak hij klare taal.

Goed voorbereid op de zitting komen

De juridische medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zijn opgeleid om slachtoffers en nabestaanden voor te bereiden op het strafproces, te ondersteunen en te vertellen over hun rechten. De hulp aan slachtoffers en nabestaanden die gebruik maken van hun spreekrecht vormt daar een onderdeel van.
Lees meer over onze juridische hulp.

1 op de 5 Nederlanders

Elk jaar krijgt 1 op de 5 Nederlanders te maken met geweld, een verkeersongeval, seksueel misbruik, inbraak, diefstal of vermissing. Al 30 jaar helpt Slachtofferhulp Nederland deze slachtoffers vooruitkomen en verdergaan. We geven handige tips om meteen op te pakken. En bieden emotionele hulp, omdat vooruitkijken niet altijd even vanzelfsprekend is.

Slachtofferhulp Nederland helpt in een strafproces en bij het krijgen van een schadevergoeding waar een slachtoffer mogelijk recht op heeft. Onze hulp is zo kort als kan en zo lang als nodig voor een slachtoffer of nabestaande om zelf verder te komen. De dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland is altijd gratis.
Lees meer over hoe wij werken