Slachtofferhulp Nederland werkt mee aan tv-serie spreekrecht

Artikel geplaatst op 20-9-17 om 9:00

Kijkt u mee?

In het RTL4 programma ‘Spreekrecht’ volgt Angela Groothuizen slachtoffers en nabestaanden die gebruik maken van hun spreekrecht tijdens de strafzaak tegen de verdachte. De serie is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Slachtofferhulp Nederland, producent De Haaien en RTL. De tv-serie wordt vanaf dinsdag 5 september wekelijks uitgezonden door RTL4 om 21.30 uur.

Deze week in Spreekrecht

Deze week in Spreekrecht het verhaal van Mala. Haar dochter werd onder verdachte omstandigheden dood gevonden. In het Hoger Beroep tegen de ex-partner die terecht staat voor haar dood, maakt ze gebruik van haar spreekrecht. En we volgen Ashmira die na 10 jaar niet langer zweeg over het seksueel misbruik dat haar binnen haar familie overkwam. De eerste 2 afleveringen werden door bijna 650.000 mensen bekeken.

Afleveringen gemist?

Woensdag 20 september om 16.05 uur zendt RTL4 een herhaling uit van de aflevering van deze week. U kunt de afleveringen ook online terug kijken op www.rtl.nl. Om een aflevering online terug te kijken, moet u zich gratis registreren.

Webcare en chat tijdens en na de uitzending

Tijdens en na de uitzending van Spreekrecht zitten onze webcare medewerkers klaar om vragen via Twitter en Facebook te beantwoorden. Ook is onze chat geopend. U kunt bij ons terecht tot 23.30 uur.

Een stem in de rechtszaal

Ruim 500 slachtoffers en nabestaanden laten jaarlijks door middel van hun spreekrecht aan de verdachte, de rechter en de officier van justitie weten wat het misdrijf met hen heeft gedaan. En hoe zij tegen de verdachte en een mogelijke straf aankijken. In de tv-serie Spreekrecht volgen we een aantal van hen.

‘Voor mij zijn jullie geen verdachten, maar daders, ontzettend laffe daders’

Aldus Rik in de eerste aflevering van Spreekrecht. Twee jaar lang werd hij seksueel misbruikt door 2 mannen. Tijdens het hoger beroep sprak hij klare taal.

Goed voorbereid op de zitting komen

De juridische medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zijn opgeleid om slachtoffers en nabestaanden voor te bereiden op het strafproces, te ondersteunen en te vertellen over hun rechten. De hulp aan slachtoffers en nabestaanden die gebruik maken van hun spreekrecht vormt daar een onderdeel van.
Lees meer over onze juridische hulp.

1 op de 5 Nederlanders

Elk jaar krijgt 1 op de 5 Nederlanders te maken met geweld, een verkeersongeval, seksueel misbruik, inbraak, diefstal of vermissing. Al 30 jaar helpt Slachtofferhulp Nederland deze slachtoffers vooruitkomen en verdergaan. We geven handige tips om meteen op te pakken. En bieden emotionele hulp, omdat vooruitkijken niet altijd even vanzelfsprekend is.

Slachtofferhulp Nederland helpt in een strafproces en bij het krijgen van een schadevergoeding waar een slachtoffer mogelijk recht op heeft. Onze hulp is zo kort als kan en zo lang als nodig voor een slachtoffer of nabestaande om zelf verder te komen. De dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland is altijd gratis.
Lees meer over hoe wij werken