Vandaag onthulling MH17-monument

Artikel geplaatst op 17-7-17 om 14:30

Vanmiddag wordt het MH17-monument in Vijfhuizen onthuld. Hierbij wordt herdacht dat vandaag 3 jaar geleden vlucht MH17 verongelukte. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders om het leven. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte in deze periode.

Het monument wordt vanmiddag tijdens een besloten herdenkingsbijeenkomst onthuld. Het monument is ontworpen door Ronald A. Westerhuis en bestaat uit een stalen gedenkteken, een stalen wand van 4 meten hoog en 16 meter breed. Westerhuis: ‘Staal staat voor mij voor verdriet. Als het regent zie je watersporen. Bovendien is staal vergankelijk, er komt roest op. Zo hoop ik dat het verdriet ook vergankelijk is.’ Voor de stalen wand ligt een sculptuur in de vorm van een oog  dat de hemel inkijkt. In de iris van het oog staan de namen van de 298 slachtoffers vermeld. ‘Het spiegelende vlak kijkt omhoog. Ik wilde een connectie maken tussen de nabestaanden nu en de slachtoffers in de hemel, ook al ben ik zelf niet christelijk’, aldus Westerhuis.

Het gedenkteken heeft een plek gekregen in het herinneringsbos in Vijfhuizen. Het bos telt 298 bomen, één voor ieder slachtoffer van de ramp. 

Herdenken helpt in rouwproces 

Bij deze vliegramp is de behoefte om gezamenlijk te herdenken met de lokale gemeenschap of de samenleving. Zo staan we stil bij wat het verlies in ons leven betekent. Gezamenlijk herdenken maakt zichtbaar dat iets ontstellends is gebeurd, het biedt troost, verbondenheid, herkenning, erkenning en respect. Het samen herdenken herstelt iets van de verbinding tussen nabestaanden en de samenleving; een verbinding die door de ramp soms zo sterk verstoord lijkt, omdat het leven van betrokkenen van het ene op het andere moment op zijn kop staat.

Slachtofferhulp Nederland is nauw betrokken geweest na de MH17 ramp. U vindt hier meer informatie over in ons eerdere nieuwsbericht Slachtofferhulp na de ramp met de MH17