Slachtofferhulp Nederland gaat misbruikte sporters helpen

Artikel geplaatst op 13-4-17 om 18:00

Vijftig medewerkers gaan (ex)-sporters begeleiden

NRC publiceert deze week iedere dag een portret van een (top)sporter die slachtoffer is geweest van misbruik in de sport. Vrijdag 14 april publiceert de krant een artikel waarin diverse personen vanuit hun professionele expertise reageren op deze portretten. Namens Slachtofferhulp Nederland komt Victor Jammers uitgebreid aan het woord.

Verbreek de stilte

Wat in de portretten vooral opvalt is dat de geïnterviewden decennia hebben gezwegen over het misbruik. Ook zeggen ze allen dat ze baat hebben gehad bij het doorbreken van de stilte. Het patroon van seksueel misbruik komt overeen met seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk en de jeugd- en pleegzorg: manipulatie en chantage spelen een grote rol.

Portretten

Eén van de vier slachtoffers die geportretteerd wordt is Andy Woodward, de Engelse profvoetballer die eind vorig jaar onthulde door een jeugdtrainer te zijn misbruikt. Daarnaast komen de Ierse zwemster Karen Leach en de Spaanse turnster Gloria Viseras uitgebreid aan het woord. Nederland wordt in de reek portretten vertegenwoordigd door oud-judoka Anita Stamps.

Commissie de Vries

Om een beeld te krijgen van de aard en omvang van seksuele intimidatie en misbruik in de sport heeft NOC*NSF op 1 maart 2017 de Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport ingesteld. Deze commissie wordt geleid door oud-minister Klaas de Vries. De commissie start op 1 mei met haar daadwerkelijke onderzoek. Het onderzoek moet concrete adviezen opleveren voor sportorganisaties en andere betrokken partijen over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De commissie verwijst slachtoffers van seksueel misbruik in de sport voor ondersteuning door naar Slachtofferhulp Nederland en www.verbreekdestilte.nl.

Lees het artikel in NRC