Minister Dekker wil positie slachtoffer versterken

Artikel geplaatst op 22-2-18 om 12:30

Minister Dekker presenteerde vandaag, op de Europese dag van het slachtoffer, zijn meerjarenagenda Slachtofferbeleid tijdens een door ons georganiseerde ontbijtsessie in het stadhuis van Den Haag. “Wij zijn heel blij met de meerjarenagenda van de minister. Alle punten die voor Slachtofferhulp Nederland van belang zijn, worden meegenomen in het beleidsplan,” aldus Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland.

Minister wil positie slachtoffer versterken
Slachtoffers kiezen er niet voor om slachtoffer te worden. Dat overkomt ze. Het is de taak van Slachtofferhulp Nederland  om slachtoffers goede en snelle hulp te bieden zodat ze de draad van hun leven weer kunnen oppakken. Die hulp komt niet alleen het slachtoffer ten goede, maar ook hun omgeving en de hele samenleving. Wij juichen de maatregelen van de minister daarom toe omdat hij de positie van slachtoffers versterkt. Wij pleitten ervoor dat slachtoffers een volwaardig procesvertegenwoordiger worden. Een volwaardig partner in het proces van dader, OM en rechters. Nu is dat nog niet altijd het geval,” aldus Jansen.

European Forum for Victim
Vandaag precies 25 jaar geleden, op 22 februari 1993, ondertekenden de leden van het European Forum for Victim Services de Verklaring van de Rechten van het Slachtoffer. Een belangrijk document, dat de basis is voor de verbetering van de positie van slachtoffers binnen de Europese Unie. Vandaag, op de Europese dag van het slachtoffer, wordt er nog steeds stil gestaan bij het fundament van het slachtofferbeleid.

Slachtofferhulp Nederland in de media:

BNR Nieuwsradio
https://www.bnr.nl/nieuws/juridisch/10340190/dekker-maakt-werk-van-positie-slachtoffer

NOS
https://nos.nl/artikel/2218727-luisteren-naar-slachtoffer-straks-verplicht-voor-verdachten.html

Radio AFM
http://www.radioafm.nl/rtvuitzendingen/uitzendinggemist/program.php?programid=161

Meerjarenbeleidsplan
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/02/22/verdachte-kan-slachtoffer-niet-langer-ontlopen-in-rechtszaal