Slachtoffer-dader bemiddeling

Als slachtoffer van een misdrijf kunt u veel vragen over de dader hebben, bijvoorbeeld:

  • Waarom heeft de dader dit gedaan?
  • Waarom ik?
  • Hoe ziet de dader eruit?

Misschien durft u de straat niet meer op omdat u bang bent om de dader tegen te komen. Of voelt u woede en frustratie waardoor u het gebeurde niet kunt verwerken. Het kan dan helpen om de dader duidelijk te maken welke impact het misdrijf op uw leven heeft (gehad).

Contact tussen slachtoffer en dader

Perspectief Herstelbemiddeling organiseert contact tussen slachtoffers en daders of veroorzakers. Dit kan door een gesprek, een briefwisseling of een pendelbemiddeling waarbij de bemiddelaar boodschappen tussen beide partijen overbrengt. U wordt begeleid door een professionele bemiddelaar van Perspectief Herstelbemiddeling. Dit is ook mogelijk tijdens het strafproces, zonder dat dit door de strafrechter in de beoordeling op zitting meegenomen wordt. Overigens kunnen niet alleen slachtoffers, maar ook nabestaanden of getuigen een gesprek aangaan met de dader of veroorzaker. In sommige gevallen wordt ook gesproken met familieleden van daders. Slachtoffer-dader bemiddeling is ook mogelijk tijdens het strafproces, zonder dat dit in de beoordeling van de strafzaak meegenomen wordt. Het kan daarom zowel voor als na de rechtszitting plaatsvinden. Zowel het slachtoffer als de dader kan het initiatief nemen.

Waarom in contact met de dader?

Door het contact krijgen beide partijen de kans de andere kant van het misdrijf te zien. Door samen naar de gevolgen, motieven en vragen rondom het misdrijf te kijken, kunnen slachtoffer en dader anders tegenover elkaar komen te staan.

Perspectief Herstelbemiddeling

Op de website van Perspectief Herstelbemiddeling vindt u meer informatie over de mogelijkheden.

Perspectief Herstelbemiddeling is een zusterorganisatie van Slachtofferhulp Nederland.

Meer informatie of vragen?

Meer informatie leest u in de folder Hulp bij het herstel. Heeft u vragen over slachtoffer- daderbemiddeling? Neem gerust contact met ons op!