Bekende van je?

Als iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van een misdrijf, dan maakt dat niet alleen bij hem of haar, maar ook bij jou meestal veel los. Je kan ervan in de war zijn en met vragen rondlopen. Misschien wil je die persoon graag helpen maar weet je niet hoe. In dit onderdeel van de site lees je hoe je hier allemaal mee om kunt gaan.

Gevoel van het slachtoffer

Het slachtoffer weet meestal niet zo goed hoe hij met alles om moet gaan. Zijn eerste reactie kan zijn om al deze lastige gevoelens uit de weg te gaan. Begrijpelijk, maar niet de beste keuze. Hoe moeilijk alles voor hem ook is, je zal merken dat het na een tijdje steeds iets beter met hem gaat. Hoe lang dit duurt, verschilt per persoon.

Wat kan je doen?

Praten met iemand die hij vertrouwt kan helpen. Misschien kan jij zo iemand voor hem zijn. Sommigen willen er elke keer opnieuw over praten. Dat is heel normaal. Het is heel belangrijk dat je steeds opnieuw luistert. Anderen willen er misschien juist weer niet over praten.

Ook tekenen of schrijven over wat er is gebeurd of gewoon lekker sporten kan het slachtoffer helpen om alles te verwerken. Het gaat er vooral om dat hij doet wat bij hem past.

Maar wat voel jij?

Misschien vind jij het ook wel heel moeilijk om ermee om te gaan. Of ben je ook boos over wat er is gebeurd of verdrietig. Of bang geworden dat jou hetzelfde zal overkomen. Jij kunt dezelfde gevoelens hebben als je hebt gelezen onder 'wat voelt een slachtoffer'. En misschien wil je de persoon die je kent graag helpen maar weet je niet hoe.

Ook voor jou is het belangrijk dat je erover kunt praten met iemand die je vertrouwt. Blijf niet alleen rondlopen met waar je mee zit! Maar misschien wil het slachtoffer niet dat je er met anderen over praat, omdat hij niet wil dat anderen te weten komen wat er met hem is gebeurd. Kijk dan onder 'waar vind je hulp'. Daar lees je hoe je kunt praten over wat je meemaakt en hoe je er het beste mee om kunt gaan, terwijl je zeker weet dat het niet wordt doorverteld.

Kunnen wij je helpen?

Heb je vragen over wat je gelezen hebt? Kunnen we je ergens mee helpen? Je kunt met al je vragen bij ons terecht. Je kan ons telefonisch, via e-mail of via de chat bereiken. Onze hulp is gratis. We helpen je graag.