Naar de politie na een misdrijf?

Het kan verstandig zijn om naar de politie te gaan en aangifte te doen. Bijvoorbeeld als je wilt dat de verdachte gepakt wordt, of als je wilt dat jouw schade vergoed wordt (als je jas of scooter kapot is gegaan). Ook voor de verzekering is het vaak nodig dat je aangifte doet bij de politie.

Wat is aangifte doen?

Als je aangifte doet bij de politie vertel je aan de agent wat je is overkomen en wat je allemaal hebt gehoord en gezien. De politie schrijft op wat je vertelt. Dit wordt een 'proces verbaal van aangifte' genoemd. De dingen die je vertelt, kunnen door de politie gebruikt worden om de verdachte op te sporen.

Alleen of met je ouders?

Als je zestien jaar of ouder bent, mag je ook in eentje aangifte komen doen. De politie zal dan in de meeste gevallen niet direct je ouders informeren. De politie vertelt je meestal wel dat je er met je ouders over moet praten, maar dat is ook afhankelijk van wat er precies gebeurd is.

Als je jonger dan zestien jaar bent, wil de politie vaak dat je samen met je ouders of een volwassene aangifte komt doen. Als er een rechtzaak komt, dan kan de rechter de informatie uit jouw aangifte ook als bewijs tegen de verdachte gebruiken.
Meer info lees je op de website van de politie: vraaghetdepolitie.nl.

Kan dat anoniem?

Als je aangifte gaat doen, moet je jouw persoonsgegevens en adresgegevens opgeven aan de politie. In sommige gevallen wil je dit natuurlijk helemaal niet. Omdat je niet wilt dat de dader of een bekende er achterkomt. Is de dader een onbekende van je? Vraag de politie dan om aangifte te doen onder een ander adres (domicilie). Je bent dan wel bereikbaar voor de politie, maar de dader kan er niet achter komen waar je woont.

Als je het uit angst voor wraak of een confrontatie niet aandurft om naar de politie te gaan, maar het misdrijf toch graag wilt melden, kan dat anoniem bij Meld Misdaad Anoniem.

Kunnen wij je helpen?

Heb je vragen over wat je gelezen hebt? Kunnen we je ergens mee helpen? Je kunt met al je vragen bij ons terecht. Je kan ons telefonisch, via e-mail of via de chat bereiken. Onze hulp is gratis. We helpen je graag.