Schade verhalen via het strafproces

Voor schade door een misdrijf kunt u een schadevergoeding ontvangen. Als er (mogelijk) een strafzaak komt tegen de verdachte, stuurt het Openbaar Ministerie u een brief met informatie over de strafzaak. Bij deze brief zitten 3 formulieren:

  1. wensenformulier
  2. gegevens slachtoffer
  3. verzoek tot schadevergoeding.

In 3 stappen naar een verzoek tot schadevergoeding: 


Stap 1: stuur 2 formulieren binnen 14 dagen terug

De eerste stap is het invullen van het wensenformulier en het formulier ‘Gegevens slachtoffer’Stuur het wensenformulier en het formulier 'Gegevens slachtoffer' binnen 14 dagen na ontvangst ingevuld terug. Dan weet het Openbaar Ministerie dat u een verzoek tot schadevergoeding wilt indienen.


Stap 2: Vul formulier 'Verzoek tot Schadevergoeding' in

De tweede stap is het invullen van het formulier 'Verzoek tot Schadevergoeding'. Door dit formulier in te vullen kunt u uw schade terugkrijgen van de verdachte als die wordt veroordeeld.  

Zorg dat u geen schadeposten vergeet

Beantwoord 3 vragen en krijg advies op maat over het verzamelen van bewijs. Zo weet u zeker dat u alle schadeposten in beeld heeft.

Breng mijn schade in kaart

Een juridisch medewerker kan u helpen met invullen

Een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland kan u helpen bij het invullen van het schadeformulier.

  • Wij geven uitleg over de mogelijkheden voor schadevergoeding in uw zaak.
  • Wij helpen u met het verzamelen van bewijsmateriaal.
  • Wij helpen u met het invullen van de formulieren.


Stap 3: controleer en stuur het formulier op

Als u het formulier 'Verzoek tot Schadevergoeding' helemaal heeft ingevuld, kunt u nog 1 keer langslopen of u niets bent vergeten. Onze checklist helpt u daarbij. Niets vergeten? Stuur het formulier op naar het Openbaar Ministerie.

Na het opsturen beslist de officier van justitie wat er met de zaak gebeurt. Als u meer wilt weten over de mogelijke uitkomsten van de strafzaak of de stand van zaken, ga naar Wachten op antwoord van het Openbaar Ministerie