Aangifte doen

Als u iets is overkomen wat strafbaar is, kunt u hiervan aangifte doen bij de politie. U vertelt de politie wat er is en de politie stelt u aanvullende vragen. U kunt het beste van tevoren bellen om een afspraak te maken via 0900-8844. U kunt ook direct naar het politiebureau gaan, maar dan moet u misschien lang wachten.

Waarom aangifte doen?

  • Als u aangifte doet kan de de politie de dader proberen op te sporen.
  • Aangifte kan u een gevoel van rechtvaardiging geven.
  • Na de aangifte kunt u verzekerde schade vergoed krijgen of proberen schade te verhalen op de dader.
  • Als de dader gepakt wordt, kan uw aangifte ervoor hebben gezorgd dat dit anderen niet overkomt.

Op het politiebureau

De politie zal uw verklaring over wat er is gebeurd op papier zetten en u vragen deze te ondertekenen. Controleer goed of alles klopt en of de aangifte compleet is. Als u later nog iets te binnen schiet, dan kunt u dit alsnog melden bij de politie. U ontvangt een kopie van de aangifte, bewaar deze goed voor bijvoorbeeld de verzekering.

Meer tips voor het doen van aangifte

Ondersteuning door Slachtofferhulp

Wilt u voordat u aangifte doet met iemand overleggen? Of wilt u dat er iemand mee gaat naar het bureau om het gesprek bijvoorbeeld na te spreken? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Een van onze medewerkers kan u ondersteunen.
Neem gerust contact met ons op

Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter

Hoe gaat het met u?

Door het doen van aangifte kunt u extra stress ervaren. De aangifte duurt lang en de politie stelt u soms lastige vragen. Iedereen reageert anders op een ingrijpende gebeurtenis. De een heeft weinig stressklachten en de ander heeft veel stressklachten.

Lees meer over stressklachten