Opsporing en vervolging

Met uw aangifte start het opsporingsonderzoek. Als u bij uw aangifte heeft aangegeven dat u op de hoogte wilt worden gehouden, wordt u geïnformeerd over het verdere verloop van het onderzoek. Hou er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat er resultaten bekend zijn.

Aanknopingspunten

Als er niet genoeg aanknopingspunten zijn om een opsporingsonderzoek te starten, zal uw aangifte worden opgeslagen in de politieadministratie. Als er nieuwe aanknopingspunten bekend worden, zal uw aangifte weer in behandeling genomen worden. Hierover wordt u geïnformeerd.

Vervolging

Is er na de opsporing een verdachte aangehouden? Dan besluit de Officier van Justitie of de verdachte ook wordt vervolgd. Als de verdachte wordt vervolgd dan moet deze voor de strafrechter komen. Er volgt dan een strafzitting.

Uw rol in het strafproces

U heeft het recht om op de hoogte gehouden te worden over het strafproces. Ook heeft u een beperkte rol in dit proces.

Ondersteuning door Slachtofferhulp Nederland

Onze medewerkers zijn opgeleid om u te ondersteunen in het strafproces. Zij kunnen u informeren over uw rechten en bijvoorbeeld helpen bij het verhalen van uw schade. Onze hulp is altijd gratis. Neem voor ondersteuning contact met ons op via 0900-0101 of vul het contactformulier in.

Geen vervolging

De officier van justitie kan besluiten om de verdachte niet te vervolgen.