Rouw & verlies

Met de vliegramp in Oekraïne op 17 juli 2014 kwam een wreed en onverwacht einde aan de levens van veel mensen die nog midden in het leven stonden. Zij lieten familie, vrienden, collega’s, en klasgenoten achter. Van het ene op het andere moment bent u ‘nabestaande’ en moet u om zien te gaan met een onmetelijk verlies. Niets is meer zoals het was. Is er een manier om dit het hoofd te kunnen bieden?

Pieken en dalen

Er is niet één 'goede manier' om te rouwen, of een stappenplan voor verwerking. Iedereen heeft zijn eigen manier. De één huilt veel en trekt zich terug, terwijl de ander intensief gaat sporten of hard werken om zich beter te voelen. Er bestaan net zoveel manieren als er mensen zijn.

Het verwerken van verlies verloopt met pieken en dalen. Het ene moment kan het verlies enigszins dragelijk voelen, terwijl u een volgend moment ineens weer overmand wordt door verdriet, angst of eenzaamheid. Dat kan zonder duidelijke aanleiding zijn, maar het kan ook dat op een onbewaakt moment de vliegramp ineens weer op tv aan de orde komt bijvoorbeeld.

Het kan voelen alsof u weer helemaal terug bij af bent. U wordt daar misschien moedeloos van, maar het is belangrijk de hoop niet op te geven. Uiteindelijk is het wel een proces met kleine stapjes 'vooruit', ook al gaat dat vaak gepaard met eveneens stapjes achteruit.

Over hoe lang het duurt valt geen zinnig woord te zeggen. Voor de een is dat een kwestie van maanden, voor een ander moet er gerekend worden in jaren. En hoe lang het ook duurt, het is geen lineair proces maar een golfbeweging, met pieken en dalen.

Houvast en advies

Ook al heeft ieder zijn eigen manier van rouwen, er zijn momenten en ervaringen in dat proces waar bijna iedereen mee te maken krijgt. Het lezen over rouwervaringen kan helpen om uw eigen vorm te vinden, het kan houvast bieden. Het neemt niet weg dat u soms vragen kunt hebben. Bijvoorbeeld: hoe weet ik of ik het 'goed' doe? Kan ik op deze manier ooit verder met mijn leven? Waar vind ik de juiste steun om mij hier doorheen te helpen? Ook hierover vindt u meer informatie op deze website. Blijf hier ook over praten met mensen in uw omgeving.

Rouwdeskundige over rouw en verlies

Article image 

Rouwdeskundige Daan Westerink spreekt in dit interview over rouw en verlies.

Heeft u een vraag over de informatie op deze pagina?

Wilt u van gedachten wisselen over afscheid en herdenken met andere direct nabestaanden? U heeft hiertoe de mogelijkheid op het besloten gedeelte van deze website.