Naar de huisarts als je slachtoffer bent geweest van een loverboy

Ben je slachtoffer van een loverboy? Een afspraak maken met de huisarts is een logische eerste stap voor hulp. Jouw huisarts kent jou meestal goed. Hij of zij kan met je meedenken over de beste manier om hiermee om te gaan.

Doorverwijzen

Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen als je slachtoffer bent van een loverboy. Jouw huisarts heeft een overzicht van de mogelijkheden en kan je doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar een plek om tijdelijk te verblijven of een steunpunt voor emotionele hulp.

Lichamelijk onderzoek

De huisarts kan lichamelijk onderzoek doen. Dit onderzoek vindt alleen plaats als jij daar toestemming voor geeft. Lichamelijk onderzoek is belangrijk om:

  • Mogelijke lichamelijke gevolgen vast te stellen, zoals verwondingen, geslachtsziekte of zwangerschap.
  • Bewijsmateriaal te verzamelen voor wanneer je (later) aangifte wilt doen tegen de loverboy.

Bedenk dat jouw huisarts zwijgplicht heeft en dus niks aan andere mensen in jouw omgeving mag vertellen. Als je jonger bent dan 16 dan kan de huisarts wel, na overleg met jou, besluiten je ouders in te lichten.

Samen gaan

Het kan fijn zijn om iemand mee te nemen naar de huisarts. Misschien is er iemand die je kent die je mee zou willen vragen. Het is ook mogelijk dat een van onze medewerkers met je meegaat. Neem gerust contact met ons op.