Lotgenotengroep misbruik in jeugd

Slachtofferhulp Nederland organiseert lotgenotengroepen voor slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugd- en pleegzorg. Twee eerdere deelnemers vertellen hun ervaringen met de groep.

Ik wilde graag de ervaringen van anderen horen en deze met elkaar delen. Als lotgenoot weet je precies waar de ander doorheen is gegaan en ik had behoefte aan deze erkenning. Ook was deze groep een veilige manier om mijn verhaal te doen, waar niemand raar opkijkt van wat er gebeurd is. Ik was voor mezelf nog niet helemaal klaar met dit onderwerp maar in de hulpverlening kwam ik ook niet meer verder. (...) Door de ervaringen van anderen te horen en via de schriftelijke informatie die we meekregen, kreeg ik een goed beeld van waar al mijn problemen vandaan kwamen, veel viel op zijn plek. Ook vond ik het erg fijn om met lotgenoten hierover te praten, als je maar één woord zegt, weten zij wat je bedoelt en hoef je niet alles helemaal uit te leggen, dat was erg fijn."
Ik durf eindelijk mijn verhaal te vertellen nadat het jarenlang op behoorlijk agressieve en intimiderende wijze is ontkend en onderdrukt door pleegfamilies en anderen. Ik durf eindelijk zonder schuldgevoel goed voor mezelf te zorgen. Ik voel voor het eerst in mijn leven momenten van rust en aanvaarding. Ook al komen er regelmatig verdrongen herinneringen naar boven. Ik durf meer voor mezelf op te komen zonder schuldgevoel. Ik voel me gezien en begrepen. Dat geeft vertrouwen."

Meer informatie en aanmelden voor de lotgenotengroep