Aangifte doen

Aangifte doen tegen een mensenhandelaar

De politie heeft rechercheurs in dienst die gespecialiseerd in mensenhandel. In dit gesprek geeft u in het kort aan wat u is overkomen. U doet met het eerste gesprek nog geen aangifte. Na een eerste gesprek worden aan u de voor en nadelen uitgelegd van het doen van aangifte. Hierna krijgt u bedenktijd. Pas na 1 of 2 weken beslist u zelf of u wel of geen aangifte doet.

Waarom aangifte doen?

  • Als de dader gepakt wordt, kan uw aangifte ervoor zorgen dat dit anderen niet overkomt.
  • Als u aangifte doet, kan de  politie de dader proberen op te sporen.
  • Aangifte kan u een gevoel van rechtvaardigheid geven.
  • Na de aangifte kunt u proberen schade te verhalen op de verdachte. Dit gaat niet alleen om schade aan goederen, maar ook om schade die hij u als persoon, in uw ziel, heeft aangedaan.

Op het politiebureau

De politie zal uw verklaring op papier zetten en u vragen deze te ondertekenen. Controleer goed of alles klopt en of het verhaal in de aangifte compleet is. Als u later nog iets te binnen schiet, dan kunt u dit alsnog melden bij de politie. Dit verhaal is belangrijk omdat het openbaar ministerie kijkt of uw verhaal genoeg houvast geeft om een strafrechtelijk onderzoek naar de verdachten te starten. Dit kan leiden tot een rechtszaak.
Lees meer over het doen van aangifte

Ondersteuning door Slachtofferhulp Nederland

Wilt u voordat u aangifte doet met iemand praten? Of vindt u het fijn als er iemand met u mee gaat naar het politiebureau? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Een van onze medewerkers kan u ondersteunen en met u meegaan.