Moord & doodslag

Het verlies van een dierbare door een misdrijf is een schokkende gebeurtenis die veel emoties oproept. In deze moeilijke periode worden de directe nabestaanden vaak ook nog eens geconfronteerd met allerlei praktische en juridische zaken die geregeld moeten worden. Misschien kan de informatie op deze website u enige houvast geven in deze moeilijke tijd.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Voor het verwerken van het verlies van een dierbare bestaan geen hapklare tips en trucs, al zouden we dat soms wel graag willen. 
  Probeer uzelf de tijd te gunnen. Verdriet, angst, gemis en eenzaamheid zijn gevoelens die zich niet laten opjagen of negeren.
  Meer over het verwerken van het verlies

 • Als kinderen enigszins een idee hebben van wat de dood is, dan is ook bij hen het gemis te zien en het verdriet, de angst, de frustratie en de eenzaamheid als uitingen van het proces van rouw.

  Vaak zoeken kinderen na de dood van een dierbare extra veiligheid en geborgenheid. Probeer deze veiligheid en geborgenheid te bieden.
  Advies voor het omgaan met kinderen na moord of doodslag

 • Afscheid nemen kunt u maar een keer. Probeer uw grenzen daarom - vooral in de eerste periode na het verlies - goed aan te geven. Hieronder geven wij enkele voorbeelden van situaties waarin het goed is aan te geven wat voor u het beste is.

  • Maak uw wensen rondom de uitvaart bespreekbaar, zodat u afscheid kunt nemen op de manier die voor u het beste voelt. 
  • Als u geen goed gevoel heeft bij uw uitvaartbegeleider, kunt u altijd om iemand anders vragen of een andere uitvaartverzorger benaderen.
  • Uw huis hoeft niet de hele dag open te staan voor bezoek. Als u een moment voor uzelf wilt, geef dit dan aan.

Wie kan er helpen?

Vrienden of familie

Het kan fijn zijn als iemand uit uw omgeving helpt met het huishouden of bijvoorbeeld af en toe op uw kinderen past. Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). U zult merken dat zij u graag helpen.

Kent u een nabestaande en wilt u deze persoon helpen?

Bekijk hier ons advies voor het bieden van een helpende hand

Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland heeft speciaal opgeleide medewerkers die u kunnen helpen nadat u een dierbare bent verloren door een misdrijf.

Hulp aan directe nabestaanden

Een van onze casemanagers neemt binnen 24 uur contact op met de directe nabestaanden (partner, ouders, kinderen). Een casemanager is een gespecialiseerde hulpverlener die een langere periode praktische en juridische ondersteuning kan bieden en een emotionele steun kan zijn.
Meer info over de hulp aan nabestaanden

Hulp aan overige betrokkenen

Slachtofferhulp Nederland is er ook voor overige nabestaanden (broers/zussen, neven/nichten, etc) of betrokkenen (vrienden, buren, etc). Wij bieden een luisterend oor, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk, bijvoorbeeld door informatie te geven over de mogelijkheden voor rouwbegeleiding. Als u hier behoefte aan heeft, neem dan gerust contact met ons op.