Strafproces na moord & doodslag

Na moord of doodslag zal de politie een onderzoek starten naar de mogelijke dader. Wellicht wordt er snel een verdachte aangehouden, maar het kan ook zo zijn dat deze nooit wordt gevonden.

Als nabestaande van het slachtoffer kunt u op de hoogte gehouden worden van het verloop van de zaak en heeft u bepaalde rechten in het strafproces. U krijgt een familierechercheur toegewezen van de politie. Deze persoon is uw vaste aanspreekpunt en zal u op de hoogte houden.

Wat is mijn rol in het strafproces?

Als nabestaande heeft u een beperkte rol in het strafproces. U kunt proberen schade, zoals uitvaartkosten, vergoed te krijgen van de verdachte. Ook kunt u aanwezig zijn bij de strafzitting en gebruikmaken van het spreekrecht.

Meer over uw rol in het strafproces

Als het strafproces is afgerond

In de praktijk blijkt dat nabestaanden vaak pas nadat het strafproces is afgerond en het vonnis bekend is, toekomen aan rouw. Voor die tijd zijn er nog allerlei praktische zaken te regelen en gaat er veel tijd en aandacht naar het juridische traject. Het tweede jaar na het verlies is daarom vaak het zwaarst. Dat jaar is de leegte pas echt voelbaar. Terwijl de aandacht van de omgeving dan vaak afneemt. 

Slachtofferhulp Nederland

Uw casemanager kan u begeleiden bij uw rol in het strafproces door u te informeren, het spreekrecht met u voor te bereiden, u te helpen bij het verhalen van de schade of met u mee te gaan naar de strafzitting.
Meer informatie over de casemanager