Aangifte doen van seksueel misbruik in het verleden

De politie is in principe altijd verplicht om uw aangifte op te nemen. Het is helaas niet altijd meer mogelijk om de dader te vervolgen en berechten. Bijvoorbeeld doordat de dader niet meer leeft, er geen bewijs is of door de wettelijk vastgestelde verjaringstermijn.

Wij kunnen u helpen om er achter te komen of in uw geval de verjaringstermijn al is ingetreden, neemt u contact met ons op via 0900-0101 of vul het contactformulier in. U kunt ook zelf contact opnemen met het Slachtofferloket of het Juridisch Loket om navraag te doen.

Waarom aangifte doen?

  • Aangifte kan u een rechtvaardigheidsgevoel geven.
  • Als de dader gepakt wordt, kan uw aangifte ervoor hebben gezorgd dat dit anderen niet overkomt.
  • Na de aangifte kunt u in het strafproces uw schade proberen te verhalen op de dader.

Tips voor het doen van aangifte

Nog geen aangifte doen?

Als u (nog) geen aangifte wilt doen kunt u wel een afspraak maken met de politie. In dit gesprek kunt u in het kort aangeven wat u is overkomen. U heeft het gesprek met een rechercheur die speciaal is opgeleid op het gebied van seksueel misbruik.

De rechercheur kan u vertellen of er sprake is van een strafbaar feit en wat de gevolgen zijn als u aangifte zou doen. Na afloop van dit gesprek kunt u beslissen of u aangifte wilt doen.

Hoe gaat het met u?

Door het doen van aangifte kunt u extra stress ervaren. Iedereen reageert anders op een ingrijpende gebeurtenis. De een heeft weinig stressklachten, de ander juist veel.

Lees meer over stressklachten

Slachtofferhulp Nederland

Als u liever niet met de politie praat, of als u de beslissing om wel of niet aangifte te doen wilt voorleggen aan een onbekende, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers. Naast informatie over de aangifte, kunnen zij u emotioneel en praktisch ondersteunen.
Neem contact met ons op