De impact van seksueel misbruik in uw jeugd

Het is goed mogelijk dat u nog last heeft van seksueel misbruik dat zich in het verleden heeft afgespeeld. Het kan zijn dat u ten tijde van het misbruik uw verhaal niet kwijt kon, omdat er bijvoorbeeld niemand was die u daarbij kon helpen. Wellicht was u bang niet geloofd te worden of werd het misbruik ontkend.

Een leven lang van invloed

Seksueel misbruik kan het hele leven invloed blijven hebben. Emoties kunnen ook pas op een later moment in het leven opspelen. Soms merkt u de invloed pas als emoties u belemmeren in de dingen die zij graag willen doen of ervaren.
Problemen die zich voor kunnen doen:

  • Moeite met het afronden van een opleiding of het behouden van een baan. Bijvoorbeeld omdat u concentratieproblemen had, of moeite om gezag te accepteren en mensen te vertrouwen.
  • Last van psychische problemen zoals posttraumatische stress, fobieën, of problemen met (intieme) relaties.
  • Slachtoffers kunnen te maken hebben met lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, maagklachten of hoofdpijn.

Behoefte aan gerechtigheid

Het kan zijn dat u kwaad bent en behoefte heeft aan gerechtigheid, erkenning en excuses. Soms is dat helaas niet meer mogelijk omdat de zaak verjaard is of omdat de dader is overleden. Als de dader nog leeft en/of de instelling waar het misbruik plaatsvond nog bestaat dan kunt u bij de organisatie Slachtoffer in Beeld terecht om onder begeleiding van een bemiddelaar in contact te komen met de dader of met vertegenwoordigers van de instelling die destijds verantwoordelijk waren voor uw veiligheid.