Verkeersongeval

Een verkeersongeval gaat u niet in de koude kleren zitten. Ook als u het er achteraf gezien ‘goed vanaf hebt gebracht’. Een ongeluk kan behalve schade ook lichamelijk letsel veroorzaken.
Naast het lichamelijk letsel spelen emoties ook een rol. Tegelijkertijd komen er ook nog allerlei praktische en administratieve regelzaken op u af.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Als u gewond bent geraakt in een verkeersongeval, ga dan naar uw huisarts voor lichamelijk onderzoek. Doe dit ook als u denkt dat het niet veel voorstelt. Dit is belangrijk voor uw gezondheid, maar ook voor het mogelijk verhalen van schade.

  Wacht hier niet te lang mee, want des te langer u wacht, des te moeilijker het is om aan te tonen dat de klachten door het verkeersongeluk komen.

 • Was u als bestuurder van een auto of ander motorvoertuig betrokken bij het verkeersongeval? Meldt het ongeluk dan bij uw eigen autoverzekering.

  Als u een rechtsbijstandverzekering of een ongevallenverzekering heeft, is het verstandig het verkeersongeluk daar te melden.

 • Voelt u zich na het verkeersongeluk bang of boos? Raakt u gespannen van alle praktische zaken die u moet regelen? Dit zijn normale stressreacties.

  Uw normale gang van zaken is overhoop gehaald en u moet omgaan met de gevolgen. Als u gewond bent geraakt, zult u tijd nodig hebben om te herstellen voordat u de draad weer op kunt pakken.

  Lees meer over hoe u de draad weer op kunt pakken

 • Bent u gewond geraakt in een verkeersongeval? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een rechtshulpverlener. Een rechtshulpverlener kan u helpen bij het aansprakelijk stellen van de andere partij en het verhalen van schade.

  Meer informatie over rechtshulp na een verkeersongeluk

 • Hou een overzicht bij van alle kosten die u maakt als gevolg van het verkeersongeval. Bewaar zo veel mogelijk rekeningen en bonnen, deze kunnen dienen als bewijs voor de schade.

  Het kan zinvol zijn om een medisch dagboek bij te houden. Hierin noteert u bijvoorbeeld hoe uw gezondheid is en wanneer u een arts heeft bezocht naar aanleiding van het verkeersongeluk. Een dagboek kan later helpen bij het beantwoorden van vragen over uw gezondheid en uw herstelproces.

Wie kan er helpen?

Familie of vrienden

De steun van familie, een goede vriend of een nabije collega kan heel kostbaar zijn na een verkeersongeluk. Naast emotionele opvang zijn er misschien ook een hoop praktische zaken te regelen. Aarzel niet om contact op te nemen.

Kent u iemand die een verkeersongeluk heeft meegemaakt?

Tips voor het bieden van een helpende hand

Vrijwilligerszorg

Kunt u na het ongeluk niet meer (al) het huishoudelijke werk zelf doen? Aarzel niet om familie of vrienden te vragen u te helpen. U kunt ook contact opnemen met een organisatie voor vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Slachtofferhulp Nederland

Na een verkeersongeluk bieden wij ondersteuning aan slachtoffers, getuigen, inzittenden en nabestaanden. Wij ondersteunen ook de veroorzaker van het ongeluk. Dit doen wij niet als er sprake was van een misdrijf.

Juridisch advies

Wij adviseren u over de vergoeding van letselschade en blikschade. Als er sprake was van een misdrijf (bijvoorbeeld rijden onder invloed), begeleiden wij het slachtoffer in het strafproces.

Praktische hulp

Wij wijzen u de weg bij het aanvragen van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of aanpassingen aan de woning. Ook kunnen wij u ondersteunen bij het helder krijgen van het verhaal rondom het verkeersongeluk.

Emotionele ondersteuning

Een verkeersongeluk en de nasleep hiervan kunnen spanning of angst oproepen bij u of uw naasten. Wij bieden een luisterend oor, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.

Lees verder over hoe wij werken


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter


Article image Mijn Slachtofferhulp