Fietser of voetganger

U bent aangereden door een auto of een ander gemotoriseerd voertuig. U heeft misschien schade aan uw fiets of bent gewond geraakt. De bestuurder van de auto is in principe aansprakelijk voor de schade.

Aansprakelijkheid

Als fietser of voetganger bent u een zwakke verkeersdeelnemer ten opzichte van gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Als ‘zwakke verkeersdeelnemer’ heeft u in de wet daarom extra bescherming gekregen. Dat betekent dat u in de meeste gevallen in ieder geval 50% van uw schade vergoed kan krijgen.

Kinderen onder de 14 jaar hebben nog meer bescherming gekregen in het verkeer. Zij krijgen vaak 100% van de schade vergoed.

Rol van de politie

De politie komt niet altijd naar de plaats van het ongeluk. Als u niet gewond bent, zal de politie waarschijnlijk niet komen. Wat is de rol van de politie?

Huisarts

Heeft u lichamelijke of emotionele klachten die door het verkeersongeluk (kunnen) komen? Maak dan een afspraak met uw huisarts, ook als u denkt dat het niet veel voorstelt. Wacht hier niet te lang mee, hoe langer u wacht, hoe moeilijker het is om aan te tonen dat de klachten door het ongeluk komen.
Meer over de vergoeding van letselschade

Bent u na een ongeluk bang om weer op de fiets te stappen?

Als slachtoffer van een verkeersongeval kan het zijn dat u bang bent om weer opnieuw op de fiets te stappen. Dit kan u beperken in uw bewegingsvrijheid. Het is mogelijk om fietsles te volgen, zodat u weer zonder angst de weg op kunt.
Volg een fietsangsttraining.

Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland biedt juridische, praktische en emotionele ondersteuning. Als slachtoffer en als veroorzaker kunt u bij ons terecht.
Neem contact met ons op