Naar de huisarts na verkrachting

Na een verkrachting of aanranding is een afspraak met de huisarts een eerste logische stap voor hulp. De huisarts kan lichamelijk onderzoek doen en met u meedenken over hoe u het beste met deze gebeurtenis om kunt gaan.

Lichamelijk onderzoek

Het is belangrijk dat u zich (liefst binnen 72 uur) na de verkrachting of aanranding lichamelijk laat onderzoeken. U kunt hiervoor een afspraak maken met uw huisarts of u kunt (anoniem) terecht bij de Centra voor Seksueel Geweld. Kijk voor een centra bij u in de buurt op de website van Centrum Seksueel Geweld.

Waarom lichamelijk onderzoek?

De huisarts of de medewerker van het Centrum voor Seksueel Geweld kan lichamelijk onderzoek doen. Dit onderzoek vindt alleen plaats als u daar toestemming voor geeft. Lichamelijk onderzoek na een verkrachting of aanranding is belangrijk om:

  • mogelijke lichamelijke gevolgen van de verkrachting of aanranding vast te stellen, zoals verwondingen, geslachtsziekte of zwangerschap,
  • bewijsmateriaal te verzamelen voor wanneer u (later) aangifte wilt doen van de verkrachting of aanranding.

Doorverwijzing

Naast lichamelijke klachten kunt u ook last hebben van emotionele reacties op deze gebeurtenis. De huisarts kan u doorverwijzen naar specialistische hulp in uw omgeving. Hierbij kunt u denken aan een psycholoog of maatschappelijk werker.

Zwijgplicht

Uw huisarts heeft zwijgplicht en mag dus niks aan de dader of andere mensen in uw omgeving vertellen.