Stressreacties na vermissing

De vermissing van een dierbare is ingrijpend. Het tastbare bewijs ontbreekt en de onzekerheid over wat er met uw dierbare is gebeurd blijft bestaan. De onzekerheid over de vermissing verschilt sterk per situatie. Het is niet vreemd als u uit uw gewone doen bent. U bent angstig, boos, u voelt zich machteloos en misschien wel schuldig. Ieder mens reageert anders. Deze stressreactie kunnen versterkt worden door de praktische, financiële en juridische gevolgen waarmee u te maken krijgt.

Altijd als ik de deur uit ga kijk ik rond of ik haar zie. Zelfs op vakanties doe ik dat.

Reacties die u mogelijk kunt verwachten: 

  • Emotionele reacties: angst of paniek over het lot van vermiste, constant tussen hoop en vrees leven. Gevoel van machteloosheid.
  • Lichamelijke reacties: concentratieproblemen, slecht slapen of verschillende lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, te hoge bloeddruk, etc.
  • Schuldgevoelens: u voelt zich misschien mede verantwoordelijk voor de vermissing of vindt dat u niet voldoende doet of gedaan heeft om de vermiste terug te vinden.
  • Boosheid: gericht op uzelf, de buitenwereld of de vermiste.
  • Schaamtegevoelens: bijvoorbeeld over de momenten waarop u boos bent op de vermiste.

Stresstest: krijg inzicht in hoe het met u gaat

Doe de online zelftest en kom er achter:

  • Hoeveel stressklachten u heeft.
  • Hoe u bent omgegaan met de gebeurtenis.
  • Wat u kunt doen met eventuele stressklachten.

Doe de stresstest

 Maakt u zich zorgen over uw reacties of die van uw kinderen?

Neem contact op met uw huisarts als u zich zorgen maakt over uw reacties of die van uw kinderen. De huisarts kan samen met u kijken of en zo ja welke hulp u nodig heeft. U kunt hierbij denken aan het maatschappelijk werk of een psycholoog. U kunt ook contact opnemen met een van onze medewerkers via telefoonnummer 0900-0101 of via het formulier op deze website.

Op een gegeven moment, het was al jaren na de vermissing – zag onze huisarts dat het niet goed met ons ging. Mijn man werd stiller, en ik heel druk. We hadden beiden bovendien een te hoge bloeddruk.