Nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk de online versie.
   
  Utrecht - 01 september 2017
 

Slachtofferhulp Nederland werkt mee aan tv-serie over spreekrecht

 

In de tv-serie Spreekrecht volgt Angela Groothuizen slachtoffers en nabestaanden die gebruik maken van hun spreekrecht. ‘Voor mij zijn jullie geen verdachten, maar daders, ontzettend laffe daders’, aldus Rik in de eerste aflevering van Spreekrecht.

De tv-serie Spreekrecht wordt vanaf dinsdag 5 september wekelijks uitgezonden door RTL4 om 21.30 uur.

   
   

Spreekrecht

In het nieuwe RTL4 programma Spreekrecht volgt Angela Groothuizen slachtoffers en nabestaanden die gebruik maken van hun spreekrecht tijdens de strafzaak tegen de verdachte. De serie is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Slachtofferhulp Nederland, producent De Haaien en RTL.

Ruim 500 slachtoffers en nabestaanden laten jaarlijks door middel van hun spreekrecht aan de verdachte, de rechter en de officier van justitie weten wat het misdrijf met hen heeft gedaan. En hoe zij tegen de verdachte en een mogelijke straf aankijken. In de tv-serie Spreekrecht volgen we een aantal van hen. ‘Voor mij zijn jullie geen verdachten, maar daders, ontzettend laffe daders’, aldus Rik in de eerste aflevering van Spreekrecht. Twee jaar lang werd hij seksueel misbruikt door 2 mannen, maar tijdens het hoger beroep sprak hij klare taal.

De juridische medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zijn opgeleid om slachtoffers en nabestaanden te ondersteunen in het strafproces en hen te informeren over hun rechten. De hulp aan slachtoffers en nabestaanden die gebruik maken van hun spreekrecht vormt daar een onderdeel van.

Slachtofferhulp Nederland

Elk jaar krijgt 1 op de 5 Nederlanders te maken met geweld, een verkeersongeval, seksueel misbruik, inbraak, diefstal of vermissing. Al 30 jaar helpt Slachtofferhulp Nederland deze slachtoffers vooruitkomen en verdergaan. Slachtofferhulp Nederland geeft handige tips om meteen op te pakken. En biedt emotionele hulp, omdat vooruitkijken niet altijd even vanzelfsprekend is. Slachtofferhulp Nederland helpt in een strafproces en bij het krijgen van een schadevergoeding waar een slachtoffer mogelijk recht op heeft. De hulp van Slachtofferhulp Nederland is zo kort als kan en zo lang als nodig voor een slachtoffer of nabestaande om zelf verder te komen. De dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland is altijd gratis.

   
   
   

De eerste 3 afleveringen

Hieronder vindt u een samenvatting van de eerste 3 afleveringen.

Dinsdag 5 september: Rik en Yvonne

In de 1e aflevering volgen we de 16-jarige Rik. Hij werd tussen zijn 12e en zijn 14e seksueel misbruikt door 2 goede vrienden van de familie. Voor Rik is het spreekrecht dé manier om het stilzwijgen te doorbreken. Ook tankstation medewerkster Yvonne doet haar verhaal bij Angela Groothuizen. Ze werd overvallen en wil de dader vertellen hoe hij haar heeft beschadigd voor het leven.

Dinsdag 12 september: Melanie en Jerry

De 23-jarige Joël wordt op oudejaarsdag 2015 neergestoken op een parkeerterrein in Zutphen. De 2 mannen die niet veel later opgepakt worden voor betrokkenheid bij de steekpartij zwijgen over de toedracht. Melanie gebruikt haar spreekrecht om de rechters én de verdachten te vertellen hoe haar leven verwoest is sinds die bewuste dag. Daarnaast volgen we Jerry: hij wordt eerder dit jaar, na een avond stappen, op straat ernstig mishandeld.

Dinsdag 19 september: Lex en Julisa

Lex wordt 2 jaar geleden tijdens een avond stappen in elkaar geslagen. Twee operaties en een lang revalidatietraject volgen. Lex wil tijdens de zitting die volgt de 2 verdachten vertellen wat voor een hel zij van zijn leven hebben gemaakt. Angela Groothuizen ontmoet ook de 18-jarige Julisa. Zij maakt gebruik van haar spreekrecht omdat haar vader anderhalf jaar geleden op klaarlichte dag werd doodgeschoten.

   
   
   

Wat verscheen onlangs op onze website?

Hieronder ziet u welke 3 berichten we onlangs publiceerden op onze website. U leest de berichten via onderstaande links online.

 

 

 

1. Wij hebben een nieuwe uitstraling en een nieuwe website!, 31 augustus 2017:
De nieuwe website is nog volop in ontwikkeling, maar u kunt alvast een kijkje nemen. Onze nieuwe uitstraling en nieuwe logo zijn hier al zichtbaar.

2. Ondersteuning Nederlandse getuigen aanslagen Barcelona, 17 augustus 2017:
Een bestelbus is donderdag ingereden op voetgangers in het centrum van Barcelona. Daarbij zijn 13 mensen om het leven gekomen. Zeker 50 anderen raakten gewond. Nederlandse getuigen kunnen contact met ons opnemen voor ondersteuning.

3. Onderzoek naar juridische mogelijkheden woonverbod, 25 juli 2017:
Slachtofferhulp Nederland onderzoekt momenteel wat de juridische mogelijkheden zijn om daders van levensdelicten een woonverbod op te leggen.

Naar alle nieuwsberichten

   
   
Afmelden

Volg ons ook op: