Slachtofferhulp tijdens de coronacrisis
Op deze pagina vindt u informatie over de dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland tijdens de huidige situatie rondom het coronavirus. We proberen u zo goed mogelijk te ondersteunen met praktische tips en informatie. Ook in deze onzekere periode staat Slachtofferhulp Nederland voor u klaar.
Onze dienstverlening is aangepast
Onze dienstverlening is aangepast in verband met de coronamaatregelen. Maar we doen ons uiterste best om u op weg te helpen.
- Heeft u een afspraak op één van onze kantoren? Dan wordt u gebeld. Samen met u kijken we of de afspraak op locatie of telefonisch plaatsvindt.
- Wanneer u een afspraak heeft op één van onze kantoren, vragen wij u om onze richtlijnen te lezen en na te leven.
Slachtofferhulp Nederland blijft per telefoon (via 0900-0101) en via onze chat bereikbaar. Kijk naar alle contactmogelijkheden.
- Onze inzet bij misdrijven, calamiteiten en rampen blijft zo veel mogelijk ongewijzigd.
-
Ook de beschikbaarheid bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven is aangepast. Kijk voor actuele informatie op schadefonds.nl
Hulp aan naasten van IC-patiënten
Heeft u een naaste op de Intensive Care liggen en heeft u behoefte aan ondersteuning? Bel ons op telefoonnummer: 088-7460090.
Verminderen van stress
Als u ergens slachtoffer van bent geworden, dan zijn stressklachten een normale reactie op een niet normale situatie. Door de uitbraak van het coronavirus kunnen uw stressklachten zijn toegenomen of kunnen nieuwe stressklachten zijn ontstaan. U voelt zich mogelijk eenzaam nu mensen afstand moeten houden van elkaar. Het kan helpen om wat u doormaakt te delen met dierbaren. Bijvoorbeeld via de telefoon of social media. En het is belangrijk om te ontspannen. Mindfulness-oefeningen kunnen helpen. Misschien gaat uw herstel trager, omdat de politie, huisarts of psycholoog minder tijd beschikbaar hebben. Neem contact met ons op om te bespreken wat er mogelijk is.
Pas op voor oplichters en fraudeurs
Fraudeurs en oplichters grijpen de coronacrisis aan om u online of in uw eigen huis op te lichten. Denk aan online oplichting als hacken, phishing, en kwaadaardige software op uw computer installeren. Maar pas ook op voor babbeltrucs. Er kunnen mensen aan de deur komen die doen alsof ze hulp willen aanbieden, maar die uit zijn op uw geld of spullen.
Goed om te weten
Huiselijk geweld
Door angst en onzekerheid kan uw leven er ineens heel anders uitzien. Dit kan frustratie en spanning bij u thuis opleveren. Hebben uw kinderen of uzelf te maken met lichamelijk of geestelijk geweld? U staat er niet alleen voor.
- Bel bij direct gevaar de politie via telefoonnummer: 112
- Veilig Thuis
- Advies en tips bij huiselijk geweld
- Hulp bij geestelijke mishandeling
- Lotgenotencontact
Rechtszaken uitgesteld
De rechtbanken zijn gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit duurt in ieder geval tot en met 20 mei 2020. Sommige urgente zaken worden wel behandeld.
Dat rechtszaken zijn uitgesteld, kan stress veroorzaken. Het is begrijpelijk dat u hier boos of onzeker over bent. Aan de situatie valt weinig te veranderen. Wel kunt u zelf zo goed mogelijk proberen om te gaan met de stress.
Steun vragen of aanbieden
Heeft u behoefte aan hulp uit uw omgeving? Maar weet u niet zo goed aan wie u wat moet vragen? Of wilt u juist graag iemand in uw omgeving helpen, maar vraagt u zich af hoe? Lees dan onze tips.
Ben je jonger dan achttien en zoek je hulp? Bijvoorbeeld vanwege huiselijk geweld? Bel De Kindertelefoon op 0800-0432 of ga naar de website.
Belangrijke organisaties en websites

Achterstanden in rechtspraak worden weggewerkt
De enorme achterstanden in de rechtspraak moeten zo snel mogelijk weggewerkt worden. Om dat te bereiken hebben het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak verschillende maatregelen getroffen. Slachtofferhulp Nederland staat achter deze ontwikkeling, maar houdt wel een vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat de slachtofferrechten voldoende worden nageleefd.
Tussen half maart en begin juni zijn door de coronacrisis ongeveer 14 duizend misdrijfzaken extra blijven liggen en in hoger beroep zijn drieduizend zaken bij gerechtshoven niet aan bod gekomen. Voor slachtoffers en nabestaanden betekent dit dat zij veel langer op de rechtszaak moeten wachten. “W... lees meer

Slachtofferhulp Nederland staat naasten van IC-patiënten bij
Vanwege het grote besmettingsgevaar van het coronavirus, mogen naasten van patiënten die op de IC behandeld worden, niet of slechts zeer beperkt bij de patiënt in de buurt komen. Soms zelfs niet als de patiënt komt te overlijden. Dit wordt als zeer ingrijpend en emotioneel ervaren. Slachtofferhulp Nederland biedt daarom vanaf maandag 6 april ondersteuning aan naasten van IC-patiënten. lees meer

Hart onder de riem voor vrijwilligers en medewerkers Slachtofferhulp Nederland
Ondanks de coronacrisis, werken de medewerkers en vrijwilligers van Slachtofferhulp Nederland onverminderd hard door om bereikbaar te blijven voor slachtoffers en hen verder te helpen. Vandaag krijgen zij op een bijzondere manier een hart onder de riem van minister Dekker. lees meer