Beroving

Als iemand u met geweld of onder bedreiging van geweld dwingt om geld of spullen af te staan, kan dit heftige emoties oproepen. Uw vanzelfsprekende gevoel van veiligheid blijkt ineens niet helemaal te kloppen.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • U geeft met een aangifte aan dat u wilt dat de politie onderzoek doet naar wat u is overkomen. Uw aangifte vergroot de kans dat de dader gepakt wordt, daarnaast kan het nodig zijn voor bijvoorbeeld de verzekering. Aangifte doen na beroving kan u tot slot een gevoel van rechtvaardiging geven. 

  U kunt de politie bellen via 0900-8844.
  Meer over aangifte doen na beroving

 • Als uw betaalpasjes of creditcard zijn gestolen, blokkeer dan uw rekening of creditcard via de Bankpassen meldcentrale: 0800-0313 of vanuit het buitenland via: +31 (0)88-3855372.

 • Bent u verzekerd? Meld de beroving dan bij uw verzekering, het kan zijn dat zij een deel van de schade vergoeden.

  Uw verzekering zal u vragen om een kopie van uw aangifte. Aangifte doen bij de politie is dus noodzakelijk als u uw schade vergoed wilt krijgen.

  Hoe krijg ik mijn schade vergoed?

 • Na een beroving met geweld kunt u bij uw huisarts terecht voor lichamelijk onderzoek.

  Dit is belangrijk voor uw gezondheid, maar ook voor het verhalen van de schade.

  Uw huisarts kan ook een luisterend oor bieden en met u meedenken over de beste manier om met deze situatie om te gaan.

 • Uw normale gang van zaken is door de beroving overhoop gehaald en u moet omgaan met de gevolgen.

  Voelt u zich na de beroving angstig, boos of onrustig? Raakt u gespannen van alle praktische zaken die u moet regelen? Misschien durft u niet meer de deur uit te gaan of bent u bang de dader tegen te komen. Dit zijn normale stressreacties. Meestal gaan deze reacties vanzelf weer over, hier leest u meer over hoe u de draad van het leven weer op kunt pakken.

Wie kan er helpen?

Familie of vrienden

Het kan fijn zijn als iemand uit uw omgeving bijvoorbeeld met u meegaat naar de dokter of helpt in het huishouden. Misschien wilt u met iemand praten over de beroving. Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). U zult merken dat zij u graag helpen.

Kent u iemand die slachtoffer is geworden van beroving?

Bekijk hier de tips voor het bieden van een helpende hand

Vrijwilligerszorg

Het kan zijn dat u doordat u gewond bent geraakt niet meer (al) het huishoudelijke werk zelf kunt doen. Aarzel niet om familie of vrienden te vragen u te helpen. U kunt ook contact opnemen met een organisatie voor vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland helpt op juridisch, praktisch en emotioneel gebied.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen u bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces na beroving.

Praktische hulp

Na een beroving zijn er een hoop praktische zaken te regelen. Onze medewerkers helpen u bij het invullen van formulieren voor de verzekering of bij het in kaart brengen van de schade.

Emotionele ondersteuning

De beroving en de nasleep kunnen spanning of angst oproepen bij u of uw omgeving. Wij bieden een luisterend oor, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter