Overval

Het was zaterdagvond en ik was op weg naar de kroeg waar ik met wat vrienden had afgesproken. Onderweg vroeg een man of hij mij iets mocht vragen. Ik stapte van mijn fiets af en hij kwam mijn richting op.
Uit het niets gaf hij mij toen een klap in mijn gezicht. Daarna trok hij met volle kracht aan mijn tas. Ik probeerde mijn tas terug te trekken, waarop hij mij schopte en een stomp gaf in mijn buik. Ik liet mijn tas los en zakte in elkaar.

Niemand greep in

De man rende met mijn tas richting de bosjes. Al heel snel verdween hij. Een aantal mensen stond te kijken, maar niemand greep in. Dat vond ik heel erg. Pas toen hij weg was kwam een mevrouw naar me toe. Zij hielp me overeind en heeft me naar huis gebracht.

Een goede vriend is die nacht bij mij blijven slapen. Ik heb geen oog dicht gedaan. De volgende dag ben ik samen met die vriend aangifte gaan doen bij de politie. Van de man heb ik zo’n duidelijk mogelijk signalement gegeven.

Nuchter type

Een paar dagen later werd ik door Slachtofferhulp Nederland gebeld. Eerst dacht ik geen slachtofferhulp nodig te hebben. Ik ben een nuchter type en dacht dit is iets wat iedereen kan overkomen, ik heb daarvoor geen slachtofferhulp nodig.

Maar de medewerker legde mij uit dat ze mij ook juridisch advies konden geven over hoe ik mijn schade kon verhalen. Ik was mijn portemonnee, telefoon en geld kwijt. Ook kon Slachtofferhulp mij helpen met het invullen van verzekeringsformulieren. Omdat ik doodmoe was, wat dit advies en deze hulp van harte welkom.

Achteraf heb ik ook veel gehad aan de gesprekken. Ik heb een tijdje slecht geslapen. Ik at niet goed en schrok van het minste of geringste. Bij de medewerker van Slachtofferhulp Nederland sprak ik over deze reacties. Ze luisterde, stelde me gerust en ik kreeg advies over hoe ik met deze reacties om moest gaan.

Langzamerhand moet het vertrouwen weer komen

De dader is gelukkig een paar weken later opgepakt. Tijdens het strafproces kon ik door middel van ‘voegen’ mijn schade op hem verhalen. Door steun van familie, vrienden en Slachtofferhulp Nederland gaat het gelukkig weer goed met mij. Al vertrouw ik mensen op straat nu niet meer zo gauw als ze mij iets willen vragen. Langzamerhand moet dat vertrouwen weer gaan komen. Ik ben blij dat deze man nu in ieder geval anderen geen kwaad meer kan doen.