Stalking (verhaal Jessica)

Ronald en ik waren vijf jaar samen, toen ik besloot een punt achter onze relatie te zetten. We hadden al een paar keer onze relatie proberen te redden, maar op een gegeven moment was het gewoon op. Ronald kon het niet aan en haalde alles uit de kast om mij te overtuigen onze relatie nog een kans te geven. Ik wist dat het geen zin had om het nogmaals te proberen en besloot daarom te verhuizen. Ik gaf om hem, maar zag een relatie niet meer zitten. Meteen na mijn vertrek begon hij mij dagelijks te bellen, sms’en en e-mailen. Ik had medelijden met hem en beantwoordde vaak zijn telefoontjes en mailtjes. Op een gegeven moment zei ik tegen hem dat ik dat niet meer ging doen en dat het echt over was. Maar hij hield niet op. Hij stuurde bloemen, kaarten, mailtjes en bleef maar bellen. Ik besloot hem te negeren.

Bang

Op een gegeven moment ging hij voor mijn nieuwe woning staan. Hij belde soms aan en smeekte mij om even met hem te praten. Ik werd bang voor hem. Ik waarschuwde hem dat ik de politie zou bellen als hij nogmaals voor mijn woning ging staan. Dat weerhield hem niet. Hij bleef komen, hij achtervolgde mij zelfs naar mijn werk. Ook daar stond hij vaak voor het gebouw. Ik schaamde mij tegenover collega’s, ik voelde mij nergens meer veilig. Hij was overal. Hoewel ik bang voor hem was, probeerde ik hem toch vooral als Ronald te zien die ik kende. Hij was niet gevaarlijk, dus ik probeerde geduldig te zijn en hem de tijd te geven om de breuk van onze relatie te accepteren. Ik deed daarom geen aangifte. Ronald begon wat gas terug te nemen. Hij belde minder en hij achtervolgde mij niet meer. Dat gaf mij rust.

Aangifte

Een halfjaar na de breuk ontmoette ik Mark. We waren meteen verliefd en hadden het heel gezellig samen. Toen Ronald over mijn nieuwe relatie hoorde begon de stalking weer. Hij bleef mij bellen en mailen. Ook stuurde hij mij dreigbrieven, waarin stond dat hij Mark iets aan zou doen als ik bij hem bleef. Toen hij ons tijdens een etentje naar een restaurant volgde, was de maat vol. Ik deed aangifte bij de politie. Samen met Mark ben ik naar het politiebureau gegaan en heb ik het hele verhaal verteld. Ik had genoeg bewijs, dreigbrieven, mailtjes, opgenomen telefoongesprekken. Genoeg om hem op te pakken.

Strafproces

Via de politie kreeg ik slachtofferhulp aangeboden. De medewerker van Slachtofferhulp Nederland heeft mij geholpen tijdens het strafproces. Ze gaf mij juridisch advies, begeleidde mij tijdens de zitting en hielp mij met praktische zaken zoals het invullen van formulieren van instanties. Ook was het fijn dat er een luisterend oor voor me was.

Straatverbod

Ronald kreeg van de rechter een straatverbod opgelegd. Hij negeerde het verbod, waarop hij nogmaals werd opgepakt. Mark kreeg een baan in het zuiden van het land, ver weg van onze toenmalige woonplaats. Een mooie kans waarop hij al lang zat te wachten. We besloten samen een huis te kopen en een nieuw leven te beginnen. Ronald is uiteindelijk opgehouden met zijn bedreigingen. Ik heb hem al een jaar niet meer gezien of gesproken. Ik heb mezelf inmiddels weer hervonden. Af en toe kijk ik nog over mijn schouder heen, om te kijken of hij er niet staat. Maar dat wordt gelukkig steeds minder.

De namen zijn in verband met privacy aangepast

Lees verder over hulp bij stalking