Bedreiging

Iemand heeft gedreigd om u, maar misschien ook uw familie, vrienden of eigendommen iets aan te doen. Dit kan een onveilig gevoel geven en u onzeker maken over de manier waarop u hiermee om moet gaan.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Blijf niet alleen rondlopen met uw probleem. Het kan helpen om iemand in vertrouwen te nemen. Dit kan een vriend of vriendin zijn, een medewerker van Slachtofferhulp Nederland of de huisarts. Hieronder vindt u enkele suggesties voor hulp in verschillende situaties.

  • Als u een relatie heeft met de persoon die u bedreigt, dan kunt u voor advies en hulp terecht bij Veilig Thuis, dit kan ook anoniem.
   Meer over huiselijk geweld
  • Werkt u in de publieke sector en bent u bedreigd in de uitvoering van uw werk? Breng uw werkgever hier dan van op de hoogte.
   Meer over bedreiging op het werk
  • In geval van bedreiging bij burenruzie kunt u contact opnemen met buurtbemiddeling of uw wijkagent.
  • In acute situaties, waarin u zich ernstig bedreigd voelt, kunt u altijd de politie bellen via 112.
 • Als de bedreiging in uw ogen ernstig en gemeend is, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

  Van belang is wel om te weten dat er een verschil is tussen u bedreigd voelen en wat er in de wet als bedreiging staat omschreven. Niet elke vorm van bedreiging is strafbaar. De bedreiging moet daarnaast ook bewezen kunnen worden.
  Meer over aangifte doen van bedreiging

 • Hoe mensen omgaan met bedreiging, verschilt per persoon. Het kan mensen bang, onzeker of wantrouwend maken. Dit zijn normale stressreacties.

  Bedreiging kan uw normale gang van zaken overhoop halen. Misschien vermijdt u bepaalde situaties of mensen, of meldt u zich vaker ziek.
  Lees meer over hoe u de de draad weer op kunt pakken

Wie kan er helpen?

Iemand uit uw omgeving

Wordt u nog steeds bedreigd? Weet u niet of u de bedreiging serieus moet nemen? Neem dan iemand uit uw omgeving in vertrouwen. Dit is misschien moeilijk, maar als u zwijgt, geeft u de ander macht over uw leven. 

Kent u iemand die bedreigd wordt?

Bekijk hier de tips voor het bieden van een helpende hand

Slachtofferhulp Nederland

Ook wij kunnen en willen u graag helpen, onze hulp is altijd gratis en in de buurt.

Onder de 18?

Ben je onder de 18 en word je bedreigd? Ga naar 'Informatie voor jongeren' voor advies of een chatsessie met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen u bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces na bedreiging.

Praktische hulp

Onze medewerkers helpen u bij het invullen van formulieren of het in kaart brengen van de schade.

Emotionele steun

Bedreiging en de nasleep kunnen spanning of angst oproepen bij u of uw omgeving. Wij bieden een luisterend oor, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter


Article image Mijn Slachtofferhulp