Uitbuiting door mensenhandel

Werkt u onder dwang? Heeft u gedwongen seks? Wordt u opgesloten? Of wordt u gedwongen om te bedelen of te stelen? Dan kunt u slachtoffer zijn van mensenhandel. Deze situatie kan verschillende emoties bij u oproepen. U kunt bang zijn of boos, u kunt last hebben van gevoelens van schaamte of zelfs schuldgevoel. Uit ervaring weten wij dat dit heel normale en begrijpelijke reacties zijn. Het is goed dat u zich realiseert dat u niet de enige bent en dat mensenhandel strafbaar is.

Misschien heeft u vragen als:

 • Hoe zorg ik dat ik uit deze situatie kom?
 • Ben ik slachtoffer van mensenhandel?
 • Waar vind ik een veilige opvangplek?
 • Kan ik mijn verhaal zomaar bij de politie kwijt?
 • Wat zijn de gevolgen wanneer ik aangifte doe?
 • Kan ik anoniem blijven tijdens een eventuele strafzaak?
 • Ik ken iemand in mijn omgeving die ik wil helpen?

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Bent u in direct gevaar? Bel of sms dan de politie via 112.

  Voor advies en hulp kunt u Slachtofferhulp Nederland bellen. U kunt ook een terugbelverzoek achterlaten door het contactformulier in te vullen. Als u belt, luisteren we naar uw verhaal en helpen we u bij het vinden van de juiste hulp en ondersteuning.

 • Wanneer u een huisarts heeft maak hier dan, indien mogelijk, een afspraak mee. Dit is een verstandige eerste stap op weg naar een oplossing. Uw huisarts kent u meestal goed en kan met u meedenken over de beste manier om deze situatie te stoppen. Bedenk dat de huisarts zwijgplicht heeft en dus niets aan de pleger mag vertellen.

  Slachtoffers zonder verblijfsvergunning hebben ook recht op medische zorg. U kunt altijd naar een huisarts gaan. Vertel de huisarts eerlijk dat u geen verblijfsvergunning heeft. Een huisarts geeft u nooit aan bij de politie.

 • De politie heeft rechercheurs in dienst die gespecialiseerd zijn in mensenhandel. In dit gesprek geeft u in het kort aan wat u is overkomen. U doet met het eerste gesprek nog geen aangifte. Na een eerste gesprek worden aan u de voor- en nadelen uitgelegd van het doen van aangifte. Hierna krijgt u bedenktijd. Pas na 1 of 2 weken beslist u zelf of u wel of geen aangifte doet. 

  Als u nog andere hulp nodig hebt, kan de politie u doorverwijzen naar allerlei hulpverleningsorganisaties, want u staat er niet alleen voor!

Wie kan er helpen?

Familie of vrienden

Neem iemand uit uw omgeving of in vertrouwen. Dit is misschien moeilijk omdat u zich bijvoorbeeld schaamt voor de situatie waarin u zit. Maar u kunt dit niet alleen oplossen. Probeer iemand te vinden bij wie u zich veilig voelt, dit kan ook een medewerker van Slachtofferhulp Nederland zijn. De ander zal u waarschijnlijk graag willen helpen.

Kent u iemand die slachtoffer is van mensenhandel?

Kent u iemand waarvan u vermoedt dat zij/hij slachtoffer is van mensenhandel? Ook omstanders en getuigen kunnen voor advies terecht bij CoMensha.
Advies voor het bieden van een helpende hand

Opvangplek nodig?

Voor een opvangplek kunt u contact opnemen met CoMensha via 033-448 11 86. Deze organisatie weet welke instanties u kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een opvangplek of voor medische hulp.
Lees meer over CoMensha

Andere hulp nodig?

Slachtofferhulp Nederland helpt mensen die in Nederland slachtoffer zijn van mensenhandel. Wij helpen slachtoffers uit Nederland en slachtoffers afkomstig uit andere EU-landen. Slachtoffers afkomstig uit niet EU-landen brengen we in contact met CoMensha. Wij kunnen en willen u graag helpen. Onze hulp is gericht op uw persoonlijke situatie en is altijd gratis en in de buurt. Waarmee kunnen wij u helpen?

Emotionele ondersteuning

Heeft u behoefte aan een gesprek met iemand anders dan uw huisarts, vrienden of familie? Wij luisteren naar uw verhaal, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces.

Praktische hulp

Een van onze medewerkers kan u helpen met het invullen van formulieren of het in kaart brengen van de schade.

Lees verder over hoe wij werken


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter