Overval

Als iemand met geweld of onder bedreiging van geweld u heeft gedwongen om geld of spullen af te staan, kan dit heftige emoties bij u oproepen. Uw vanzelfsprekende gevoel van veiligheid blijkt ineens niet meer te kloppen. Dit zijn heel normale en begrijpelijke reacties.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • U geeft met een aangifte aan dat u wilt dat de politie onderzoek doet naar wat u is overkomen. Uw aangifte vergroot de kans dat de dader gepakt wordt, daarnaast kan het nodig zijn voor bijvoorbeeld de verzekering. Aangifte doen na een overval kan u tenslotte een gevoel van rechtvaardiging geven. 

  U kunt de politie bellen via 0900-8844.
  Meer over aangifte doen na een overval

 • Als uw betaalpasjes of creditcard zijn gestolen, blokkeer dan uw rekening of creditcard via de Bankpassen meldcentrale: 0800-0313 of vanuit het buitenland via: +31 (0)88-3855372.

 • Bent u verzekerd? Meldt de overval dan bij uw verzekering, het kan zijn dat zij een deel van de schade vergoeden. Uw verzekering zal u vragen om een kopie van uw aangifte. Aangifte doen bij de politie is dus noodzakelijk als u uw schade vergoed wilt krijgen.

  Hoe krijg ik mijn schade vergoed?

 • Voelt u zich na de overval angstig, boos of onrustig? Raakt u gespannen van alle praktische zaken die u moet regelen? Misschien durft u niet meer naar het werk te gaan of bent u bang de dader tegen te komen. Dit zijn normale stressreacties

  Uw normale gang van zaken is overhoop gehaald en u moet omgaan met de gevolgen. 
  Lees meer over hoe u de draad weer op kunt pakken

 • Door een aantal adviezen op te volgen kunt u de kans op een overval verkleinen. Dit hoeft u niet persé veel te kosten. Maak bijvoorbeeld duidelijk dat er bij u niks valt te halen.
  Hoe help ik een overval voorkomen?

Wie kan er helpen?

Familie of vrienden

Het kan fijn zijn als iemand uit uw omgeving bijvoorbeeld met u meegaat naar de dokter of aanwezig is bij het openen/sluiten van uw bedrijf (zie ons hulpaanbod bij bedrijfsovervallen). Misschien wilt u met iemand praten over de overval. Aarzel niet om contact op te nemen met een familielid of vriend(in). U zult merken dat zij u graag helpen.

Kent u iemand die slachtoffer is geworden van een overval?
Zo kunt u helpen

Uw huisarts

Na een overval kunt u bij uw huisarts terecht voor lichamelijk onderzoek. Dit is belangrijk voor uw gezondheid, maar ook voor het verhalen van de schade. Uw huisarts kan ook een luisterend oor bieden en met u meedenken over de beste manier om met deze situatie om te gaan.

Vrijwilligerszorg

Het kan zijn dat u doordat u gewond bent geraakt niet meer (al) het huishoudelijke werk zelf kunt doen. Aarzel niet om familie of vrienden te vragen u te helpen. U kunt ook contact opnemen met een organisatie voor vrijwilligerszorg bij u in de buurt.

Slachtofferhulp Nederland

Ook wij kunnen en willen u graag helpen, onze hulp is altijd gratis en in de buurt.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden van de overval krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen u bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces.

Praktische hulp

Na een overval zijn er een hoop praktische zaken te regelen. Onze medewerkers helpen u bij het invullen van formulieren voor de verzekering of bij het in kaart brengen van de schade.

Emotionele steun

De overval en de nasleep kunnen spanning of angst oproepen bij u of uw omgeving. Wij luisteren naar uw verhaal, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.

Lees verder over hoe wij werken


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter