Oplichting

Iemand die u vertrouwde heeft op een listige manier geld van u afhandig gemaakt of dreigt dit te doen. Dit kan u boos of verdrietig maken en uw vertrouwen in de medemens een knauw geven. U wordt geconfronteerd met de gevolgen en er is ineens van alles te regelen.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Als u aangifte doet, geeft u aan dat u wilt dat de politie onderzoek doet naar wat u is overkomen. Uw aangifte vergroot de kans dat de dader gepakt wordt, daarnaast kan het nodig zijn voor bijvoorbeeld de verzekering. Aangifte doen kan u ook een gevoel van rechtvaardiging geven. 

  U kunt de politie bellen om een afspraak te maken via 0900-8844.
  Meer over aangifte na oplichting

 • Als uw betaalpasjes of creditcard zijn gestolen, blokkeer dan uw rekening of creditcard via de Bankpassen meldcentrale: 0800-0313 of vanuit het buitenland via: +31 (0)88-3855372.

 • Uw normale gang van zaken is door de oplichting overhoop gehaald en u moet omgaan met de gevolgen. Misschien voelt u zich boos of bent u onzeker. U heeft wellicht moeite anderen nog te vertrouwen, dit zijn normale stressreacties

  Lees meer over hoe u de draad weer op kunt pakken

 • Door een aantal adviezen op te volgen kunt u de kans om opnieuw te worden opgelicht verkleinen. Dit hoeft u vaak niet eens iets te kosten. Hou bijvoorbeeld de media in de gaten. Zij geven informatie over oplichtingpraktijken bij u in de buurt.

  Hoe help ik oplichting voorkomen?

Wie kan er helpen?

Vrienden of familie

Het kan fijn zijn als iemand uit uw omgeving luistert naar uw verhaal, met u meegaat om aangifte te doen of u helpt met de verzekeringszaken. Aarzel niet om zelf contact te zoeken met een familielid of vriend(in).

Kent u iemand die slachtoffer is geworden van oplichting?

Zo kunt u helpen

Slachtofferhulp Nederland

Ook wij kunnen en willen u graag helpen, onze hulp is altijd gratis en in de buurt.

Praktische hulp

Nadat u slachtoffer bent geworden van oplichting, zijn er een hoop praktische zaken te regelen. Onze medewerkers helpen u bij het invullen van formulieren voor de verzekering of het in kaart brengen van de schade.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden, krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces.

Emotionele steun

De oplichting en de nasleep kunnen spanning oproepen. Wij bieden een luisterend oor, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.

Lees verder over hoe wij werken


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter