Informatie voor jongeren

Als je een misdrijf of een verkeersongeluk hebt meegemaakt, is dat niet jouw schuld. Maar het kan wel veel vragen bij je oproepen. Of allerlei gevoelens bij je naar boven brengen die je normaal niet hebt. Misschien vraag je je af of er wel iemand is die jou begrijpt.

Misdrijf?

Je spreekt onder andere van een misdrijf als er bij je is ingebroken, als je in elkaar geslagen bent, als je vader of moeder je slaat, als iemand je heeft gedwongen om sex met hem of haar te hebben, als je seksueel wordt lastig gevallen via een chatbox of MSN, als je wordt gestalkt of als je met de dood wordt bedreigd. Een misdrijf is strafbaar.

Wat voel je dan?

Je merkt misschien dat je boos bent over wat er gebeurd is, of heel verdrietig. Of allebei. Misschien durf je niet alleen te zijn. Of merk je dat je snel geïrriteerd doet tegen je ouders en je vrienden. deze reacties zijn niet alleen heel vervelend, ze zijn vooral ook heel normaal.

Naar de politie?

Het kan verstandig zijn om naar de politie te gaan en aangifte te doen. Bijvoorbeeld als je wilt dat de verdachte gepakt wordt, of als je wilt dat jouw schade vergoed wordt (als je jas of scooter kapot is gegaan). Ook voor de verzekering is het vaak nodig dat je aangifte doet bij de politie.

Waar vind je hulp?

Met iemand praten kan helpen. Jij mag zelf kiezen aan wie je dit vertelt. Misschien kan je wel terecht bij je ouders, vrienden of een leerkracht. Als dit niet zo is, of je het hen om één of andere reden niet wilt vertellen, is het toch goed om je verhaal te kunnen doen bij iemand die je niet kent, maar die jij wel voor 100% kunt vertrouwen.


 

Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter