Verkrachting & aanranding

Een aanranding of verkrachting kan een behoorlijk impact hebben op uw leven. Het roept vaak veel verschillende emoties op. U kunt bang zijn of boos, u kunt last hebben van gevoelens van schaamte of u zelfs schuldig voelen. Dat zijn heel normale en begrijpelijke reacties. De meeste slachtoffers lukt het de draad van het leven na verloop van tijd weer op te pakken.

Misschien heeft u vragen als:

Wij helpen u antwoord te vinden op deze en andere vragen.

Wat kan ik zelf doen?

 • Het is belangrijk dat u zich (liefst binnen 72 uur) na de verkrachting of aanranding lichamelijk laat onderzoeken.

  U kunt hiervoor een afspraak maken met uw huisarts of u kunt (anoniem) terecht bij de Centra voor Seksueel Geweld.

  Door de verkrachting kunt u besmet zijn geraakt met een Seksueel Overdraagbare Aandoening. Meisjes en vrouwen lopen bovendien het risico op zwangerschap. Met het lichamelijk onderzoek kan ook bewijsmateriaal vastgelegd worden.

  Meer over de huisarts na verkrachting of aanranding

 • Als u aangifte doet kan de politie een onderzoek starten en de dader proberen op te sporen. De beslissing om aangifte te doen van een verkrachting of aanranding is niet altijd makkelijk. Misschien durft u er niet over te vertellen of voelt u zich schuldig over wat er is gebeurd. Bedenkt u zich dat wat de ander u heeft aangedaan strafbaar is.

  Lees verder over het doen van aangifte

 • Het kan zijn dat u na de verkrachting of aanranding last krijgt van stressreacties, maar dat hoeft niet. Stressreacties zijn bijvoorbeeld vaak terugdenken aan wat er is gebeurd, last hebben van nachtmerries, concentratieproblemen of snel boos worden.

  Hoe u zich voelt hangt af van wat u precies is overkomen en hoe het hiervoor met u ging. Vaak gaan deze reacties vanzelf over, maar soms ook niet. Lees verder over hoe u de draad weer op kunt pakken.

Wie kan er helpen?

Een familielid of vriend(in)

Het is belangrijk iemand uit uw omgeving in vertrouwen te nemen. Dit is misschien moeilijk, maar u kunt dit niet alleen oplossen. Praat er met iemand over bij wie u zich veilig voelt, de ander zal u waarschijnlijk graag willen helpen. 

Kent u iemand die is verkracht of aangerand?

Bekijk hier onze tips voor het bieden van een helpende hand

Slachtofferhulp Nederland

Ook wij kunnen en willen u graag helpen, onze hulp is altijd gratis en in de buurt.

Emotionele ondersteuning

Heeft u behoefte aan een gesprek met iemand anders dan uw huisarts, vrienden of familie? Wij luisteren naar uw verhaal, denken met u mee en ondersteunen u daar waar mogelijk om de draad weer op te pakken.

Juridisch advies

Als de politie een verdachte heeft aangehouden krijgt u te maken met juridische procedures. Wij helpen u bij het verhalen van schade en informeren u over het strafproces.

Praktische hulp

Een van onze medewerkers kan u helpen met het invullen van formulieren of het in kaart brengen van de schade.

Lees meer over hoe wij werken


Article image Snel antwoord via social media

Het webcareteam is aanwezig van maandag t/m vrijdag van 09.00-17.00 uur. Zij beantwoorden uw vraag binnen 2 uur. Stuur ons een bericht via Facebook of Twitter