Seksueel misbruik (verhaal Mellanie)

Mijn verhaal gaat over seksueel misbruik. Naar maar waar. Ik ben van mijn 9e tot mijn 17e seksueel misbruikt door mijn toenmalige stiefvader. Ik ga niet schrijven over de verdere details. Waar ik wél over wil schrijven is mijn verwerkingsproces. Ik wil andere slachtoffers hiermee inspireren om ook de stilte voorbij te gaan.

Praten over seksueel misbruik is moeilijk, dat vond ik ook

Jarenlang nadat ik het misbruik heb weten te stoppen heb ik alsnog mijn mond erover gehouden tegen de mensen om mij heen. Nog steeds weten niet alle vrienden en familieleden mijn verhaal, want hoe begin je nou over zo’n onderwerp? Jaren geleden had ik het de twee belangrijkste mensen wel verteld: mijn moeder en mijn zus. Zo kon het misbruik stoppen. Maar voor familie en vrienden die het nog niet wisten, voelde ik mij een actrice. Nog steeds een leugenaar. Terwijl ik zo hard heb moeten strijden om dat niet meer te hoeven zijn.

Ik kreeg warmte, begrip en respect

Ik was bang dat als ik het hen vertelde, ze mijn verhaal niet zouden begrijpen. Dat ze mij zouden veroordelen, anders over mij zouden denken. Door het stil houden, of eigenlijk door verder te gaan met het geheim houden van het verleden stond ik mijn eigen verwerkingsproces in de weg omdat ik bang was wat anderen vonden. Anders gezegd, ik gaf mezelf een oordeel door er al vanuit te gaan dat anderen mij zouden veroordelen.
Door de sprong te wagen en steeds meer mensen om mij heen in vertrouwen te nemen over mijn verleden heb ik geleerd dat ze mijn verhaal juist wel begrijpen. Dat het eigenlijk een heel logisch verhaal is, zo logisch dat wanneer ik het vertelde de luisteraar al een deel kon invullen. Mijn verhaal was dus voor de hand liggend. In plaats van onbegrip en veroordeling ontving ik warmte, begrip en zelfs respect.

Dat was zo anders dan wat ik mij had voorgesteld. Het heeft zoveel geholpen bij het verwerken van de pijn, dat gun ik iedereen. Je verleden is hoe dan ook een deel van jezelf, dat hoef je niet te verbergen, daar doe je jezelf mee te kort. Ik had zoveel eerder kunnen zijn waar ik nu ben, als ik eerder had gedurfd om te praten. Hoewel het zonde is aan de ene kant, besef ik aan de andere kant dat dit mijn weg is geweest. Toch wil ik andere slachtoffers helpen inzien dat het ook anders kan.

Ik heb de dader kunnen aankijken en gezegd wat ik wilde

Het praten over mijn verleden heeft mij het vertrouwen gegeven om een melding te doen bij de politie. Van daaruit heb ik besloten om aangifte te doen. Dit is ruim 4 jaar geleden geweest en na een lang traject van afwachten en frustratie was vrijdag 10 maart eindelijk de dag dat mijn zaak voor kwam in de rechtbank. Ik heb de dader kunnen aankijken en hem kunnen zeggen wat ik wilde, het mooiste was nog dat hij niet eens terug durfde te kijken. Ik heb tijdens het uitvoeren van mijn spreekrecht onder anderen dit eigen geschreven gedicht voorgedragen .

De uitspraak: 4 jaar celstraf

Vrijdag 24 maart heeft de rechter uitspraak gedaan: 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf! Onze strafeis is volledig toegekend door de rechter. Al is de strafmaat natuurlijk te laag, het is een grote stap voor mijn verwerkingsproces. Ik had het niet durven hopen maar mijn strijd is gestreden. Ik heb naast deze rechtszaak zoveel gewonnen en overwonnen in de afgelopen jaren, dat wens ik ieder slachtoffer toe. Als ik het kan, kan jij het ook. Praat. Deel. Wees jezelf.

Wij hielpen Mellanie met de voorbereiding van de strafzaak en het spreekrecht. Komt er voor u ook een strafzaak aan? Lees op deze website verder over het strafproces en uw rechten.