Bemensing psychosociaal opvangteam GGD
Moet voor slachtoffers van een ramp of crisis psychosociale opvang worden geregeld? Slachtofferhulp Nederland biedt de GGD medewerkers van psychosociale opvangteams (MPO) voor het proces Psychosociale Hulpverlening. Wij kunnen ook zorgen voor leiders psychosociale opvangteams (LPO). Slachtofferhulp Nederland zorgt voor het vakbekwaam worden van onze medewerkers met de rol van MPO en LPO. De GGD hoeft er alleen voor te zorgen dat zij vakbekwaam blijven.
Gespecialiseerd in psychosociale opvang en nazorg
Via onze landelijke piketdienst bieden wij jaarlijks psychosociale opvang of advies bij 1.000 piketoproepen in zeer uiteenlopende crisissituaties. Bij nazorg gaat het jaarlijks om ruim 60.000 slachtoffers.
Wilt u gebruikmaken van onze expertise en onze medewerkers inzetten als MPO, LPO of kernteamlid? Neem contact met onze beleidsadviseur op voor meer informatie over onze samenwerking bij het proces Psychosociale Hulpverlening van de GGD.
Direct contact
Nu onze hulp nodig?
Bel 24/7 Piket
Samenwerking Slachtofferhulp Nederland en GGD
Slachtofferhulp Nederland zorgt ervoor dat onze medewerkers met de rol van MPO en LPO vakbekwaam worden door opleiding en training. Medewerkers met de rol van MPO, LPO en kernteamlid doen mee aan gezamenlijke trainingen en oefeningen, verzorgd door de GGD.
Wij leveren alle GGD’en desgewenst alle medewerkers voor de rol van MPO en LPO. Ons uitgangspunt is dat onze medewerkers de rol van LPO invullen als de opvangteams monodisciplinair zijn ingevuld.
Voordelen van samenwerking met Slachtofferhulp Nederland
- Slachtofferhulp Nederland is via 24/7 Piket altijd bereikbaar voor GGD, politie en gemeenten.
- De opvang en nazorg van slachtoffers bij ingrijpende gebeurtenissen is onze corebusiness.
- We beschikken over een professionele crisisorganisatie. Medewerkers met een rol in de crisisorganisatie worden gealarmeerd via ITel Alert. Daarmee kunnen individuele of groepen medewerkers snel en efficiënt ingeschakeld worden voor de inzet in kleinere en grotere calamiteiten.
- Wij kunnen altijd genoeg medewerkers leveren in de acute fase bij opgeschaalde situaties. Indien nodig maken we gebruik van bovenregionale of landelijke capaciteit.
- Slachtofferhulp Nederland heeft veel ervaring in de psychosociale opvang van slachtoffers in crisissituaties. Met het oog op ingrijpende gebeurtenissen worden medewerkers specifiek voor deze taak geworven, opgeleid en begeleid.
- Medewerkers worden intern getraind door onze slachtofferhulpacademie om slachtoffers psychosociale ondersteuning te bieden, in een crisissituatie of enkele dagen na een ingrijpende gebeurtenis.
- Onze gedragswetenschappers zorgen dat de methodes voor het ondersteunen van slachtoffers up-to-date is en waar mogelijk wetenschappelijk is onderbouwd.
Wie geven ons de opdracht tot de inzet van de MPO en LPO?
- Officier van Dienst geneeskundig
- Procesleider GGD
- Kernteamleider GGD
Zijn er voorwaarden?
Nee. Slachtofferhulp Nederland heeft een wettelijke taak om slachtoffers van misdrijven te ondersteunen en kan door verschillende hulpdiensten benaderd worden bij ingrijpende gebeurtenissen. Bij de volgende incidenten benadert Slachtofferhulp Nederland de GGD zo snel mogelijk voor afstemming en overleg:
- Een incident op een school.
- Een incident met jeugd.
- Een incident met multidisciplinaire inzet/opschaling.
- Een incident met grotere groepen als slachtoffer of kring eromheen (denk aan een groep klasgenoten, ouders, of inwoners van een wijk of gemeente).
Wat kost het?
Deze dienstverlening is beschikbaar dankzij gemeentelijke subsidies en financiering door het ministerie van Justitie en Veiligheid.