Tips voor zelfzorg
Iemand om wie u geeft maakt een moeilijke tijd door. Het kan dan heel logisch voelen om de ander al uw aandacht en tijd te geven. Die ander heeft het harder nodig dan uzelf. Zo lijkt het tenminste. Toch is het heel belangrijk om steeds goed voor uzelf te blijven zorgen. Denk aan de instructies in een vliegtuig: ouders moeten hun eigen zuurstofmasker opzetten voordat ze hun kinderen helpen. Bekijk op deze pagina hoe u zorgt dat u tijdens het helpen in balans blijft.
Voor uzelf zorgen is goed voor u en de ander
Als u uzelf keer op keer op de tweede plaats zet, kunt u steeds meer stress en lichamelijke klachten krijgen. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat u er helemaal niet meer voor de ander kunt zijn. U doet er niemand een plezier mee als u telkens over uw eigen grenzen gaat. Goed voor uzelf zorgen is dus niet egoïstisch, maar juist nodig om een goede helper te kunnen zijn.
1. Ga terug naar de basis
Het is makkelijk over het hoofd te zien, maar zelfzorg begint bij de simpele dagelijkse dingen: slapen, eten en bewegen. Wanneer u druk bent en vooral nadenkt over wat een ander nodig heeft, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer toch om zoveel mogelijk een gezonde routine vast te houden.
4 tips voor een gezonde routine
- Besteed aandacht aan uw slaap. Voorkom zoveel mogelijk dat uw normale slaapgewoonten verstoord raken.
- Eet vers en gezond voedsel en drink voldoende (water of thee).
- Beweeg elke dag minstens een half uur achter elkaar.
- Vermijd verdovende middelen zoals alcohol en drugs. Die maken stress erger.
2. Doe dingen waar u energie van krijgt
Iemand helpen geeft vaak een goed gevoel, maar het kan ook veel energie kosten. Soms komt daar ook stress bij. Om het helpen vol te houden, is het belangrijk om ook dingen te blijven doen waar u energie van krijgt. Het verschilt per persoon wat dat is. De een krijgt energie van een boswandeling, terwijl de ander oplaadt van een avond met vrienden. Bedenk voor uzelf eens wat u op dit moment zou helpen om nieuwe energie op te doen en stress te verminderen. En plan dan momenten in voor die activiteiten.
8 voorbeelden van activiteiten die energie geven
- De natuur opzoeken
- Sporten of yoga
- Creatief bezig zijn
- Afspreken met een of meer vrienden
- Naar een voorstelling of sportevenement gaan
- Een dagboek bijhouden
- Uw geloof uitoefenen of mediteren
- Een middag of avond helemaal niets inplannen
Lees meer over omgaan met stress
3. Maak ruimte voor uw eigen gevoelens
Een ingrijpende gebeurtenis kan ervoor zorgen dat uw relatie met het slachtoffer (tijdelijk) verandert. Bijvoorbeeld omdat iemand bepaalde dingen niet kan doen, snel moe is of veel lichamelijke of psychische klachten heeft. Die verandering kan aanvoelen als een verlies. Om verlies te verwerken is het belangrijk om ruimte te maken voor uw eigen gevoelens.
Bekijk tips om met de veranderde relatie om te gaan
4. Onderneem actie als u uw grens bereikt
Er kan een moment komen waarop alles u te veel wordt. Dat moment is bij iedereen verschillend. Het is belangrijk dat u eerlijk tegen uzelf bent over wat u aankunt en wat goed voor u is. Als u merkt dat u veel stress heeft en niet goed in uw vel zit, is het tijd om wat aan de situatie te veranderen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met degene die u ondersteunt of samen andere hulp voor de ander te zoeken. Als u het lastig vindt om uw stress te verminderen, kan het goed zijn zelf professionele hulp in te schakelen. Uw huisarts kan de mogelijkheden met u bespreken.
5. Check hoe u ervoor staat
Oefening 1: Hoe besteed ik mijn tijd?
In de drukte van alledag staan we er vaak niet bij stil waar onze tijd en energie aan op gaan. Heeft u regelmatig het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten? Dan kan het zijn dat uw tijdsbesteding uit balans is. Doe de zelfscan om uw tijdsbesteding in kaart te brengen en ontvang advies voor wat u kunt doen.
Oefening 2: Stress herkennen
Wanneer u meer doet dan u aankunt, kunt u last krijgen van allerlei lichamelijke ongemakken en vervelende gedachten. Heeft u last van een of meer van de onderstaande klachten? Dan is het belangrijk dat u wat meer aandacht besteedt aan wat u zelf nodig heeft. De tips op deze pagina kunnen u daarbij helpen.
10 signalen van stress
- Moe zijn
- Slechter slapen dan normaal
- Sneller ademhalen
- Nek/rug/schouderklachten
- Pijntjes of misselijkheid
- Afleiding zoeken in tv, online shoppen, social media, alcohol, roken, snoepen
- Piekeren
- Kortaf reageren
- Negatieve gedachten
- Opgejaagd gevoel