Stalking taakpagina
Wordt uw partner, familielid of vriend(in) lastiggevallen door een stalker? Wordt uw naaste bijvoorbeeld achtervolgd, bedreigd of bestookt met ongewenste telefoontjes of berichten? Deze checklist voor helpers geeft u snel overzicht van wat u kunt doen voor een slachtoffer van stalking.
Stalken gaat vaak van kwaad tot erger. Je kunt denken: wat toevallig, nu zie ik haar alweer. Je krijgt appjes en telefoontjes. Te veel. En ze zijn niet altijd leuk. Het wordt vervelend. Eng. Wat zijn de dingen die je dan kunt doen?
Let op deze signalen
Als iemand lastiggevallen wordt, kan het zijn dat diegene niet doorheeft dat de situatie gevaarlijk is. Heeft u het gevoel dat uw naaste mogelijk een risico loopt? Bespreek uw zorg met de ander. Het kan hierbij helpen om samen veelvoorkomende signalen van stalking door te nemen.
Doe dit eerst
Wat je het beste kan doen, hangt af van je situatie. Is het stalken net begonnen of al langer aan de gang? Heb je de stalker duidelijk laten weten dat het moet stoppen? Heb je al contact gehad met de politie?
Stopbrief of stopgesprek
Een stopbrief sturen
Wanneer u zich zorgen maakt over het stalken, maar (nog) geen contact met de politie heeft, kunt u uw stalker een stopbrief sturen. Klik hieronder om een voorbeeld-stopbrief te downloaden. Deze kunt u gebruiken als hulpmiddel en zelf aanpassen. Heeft u hierbij hulp nodig? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: 0900-0101.
Vraag de politie om een stopgesprek
U kunt ook de politie vragen om een stopgesprek met de stalker. De politie - meestal een wijkagent - voert dan een persoonlijk gesprek met de stalker. Om uit te leggen dat het stalken moet stoppen, omdat de politie anders moet ingrijpen.
Zorg voor uw veiligheid en bescherming
- Breng mensen die u vertrouwt op de hoogte wanneer u wordt gestalkt. Bijvoorbeeld uw buren, familieleden, vrienden en collega's. Zij kunnen op u letten en u beschermen. Wees duidelijk en direct tegen de stalker en tegen uw omgeving.
- Zorg dat u uw gegevens goed beschermt. Stel uw wachtwoorden opnieuw in, neem een nieuw telefoonnummer en zorg dat niet iedereen toegang heeft tot uw social media.
- Heeft de stalker een sleutel van uw huis? Vervang de sloten. Hang een beveiligingscamera op bij uw voordeur en achterdeur.
Verzamel bewijs
Verzamel bewijs wanneer de stalker u achtervolgt, appt, belt, mailt of op andere manieren lastigvalt. Met het bewijs zorgt u er ook voor dat de politie stappen kan zetten om de stalker te stoppen. Houd daarom alle stalkingsactiviteiten bij, bijvoorbeeld in een logboek.
Doe aangifte bij de politie
Stalken is strafbaar. Of u nu thuis, online of op straat wordt gestalkt. Doe aangifte van stalking als iemand u steeds lastigvalt. Bel 112 als de stalker direct gevaar oplevert voor uzelf of uw omgeving.
Tips voor het omgaan met stress
Het is heel normaal dat u last heeft van emoties en stressklachten doordat iemand u lastigvalt. Zeker als u al langere tijd bang bent voor wat er gaat gebeuren. Wij geven u tips waarmee u zelf aan de slag kunt om de stress te verminderen.
Wat u nog meer kunt doen
Bescherming via verbod
Voelt u zich onveilig en bent u bang voor de dader? Dan kunt u mogelijk bescherming krijgen van de politie of officier van justitie.
ContactverbodOntmoet lotgenoten online
In de Slachtofferhulp Community kunt u in contact komen met andere slachtoffers van stalking, een vraag stellen of uw eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Neem een kijkje in de communityU heeft het recht om met rust gelaten te worden
Weet dat stalking strafbaar is in Nederland. Of u nu thuis, online of op straat wordt gestalkt.
Een belangrijk recht dat u heeft is het recht op bescherming. Zo kan de officier van justitie of rechter een gebiedsverbod en/of contactverbod opleggen aan de stalker.
Uw rechten bij stalkingOverzicht in het strafproces
Wat gebeurt er na aangifte? Wie beslissen er of de dader vervolgd en gestraft wordt? Welke rechten heeft u in het strafproces? Wij nemen u mee langs alle fases van het strafproces. Zodat u weet wat u te wachten staat.
Strafproces: van aangifte tot strafMeer voor helpers
Tips voor zelfzorg
Om er voor een ander te kunnen zijn, is het belangrijk dat u ook aan uw eigen behoeften denkt. Neemt u bijvoorbeeld voldoende rust en doet u dingen waar u energie van krijgt? Lees hoe u goed voor uzelf kunt zorgen wanneer u een ander helpt.
In 8 stappen beter helpen
Doe de gratis online cursus
Hulp aanbieden aan iemand die het moeilijk heeft voelt vaak vanzelfsprekend. Toch kan het zijn dat u steeds vaker situaties tegenkomt waar u niet uitkomt met de ander. Uw adviezen worden niet overgenomen, er ontstaan spanningen of het wordt u te veel. Met onze gratis online cursus 'In 8 stappen beter helpen' krijgt u houvast om met deze situaties om te gaan.
Stalking

Carolien en haar familie werden gestalkt. Lees het verhaal van Carolien
'Totdat hij met een excuusbrief aan de deur stond, hadden we geen idee dat ze werd gestalkt.'