Hulp na sexting
Sexting is het versturen van seksueel getinte foto's of filmpjes naar een vriend of vriendin. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar wat als blijkt dat de foto's of filmpjes zonder je toestemming zijn verspreid via social media? Bekijk wat je kunt doen als dit jou is overkomen.
Als je erachter komt dat foto's of filmpjes van jou zonder je toestemming zijn verspreid via social media, kun je allerlei vervelende emoties voelen. Je bent misschien geschokt, boos, angstig, je schaamt je of je voelt je schuldig. Deze gevoelens zijn normaal. Als je er lang mee rondloopt, kunnen ze erger worden. Lees hoe je kunt omgaan met deze gevoelens.
Wat kun je doen?
- Praat erover met iemand die je vertrouwt
Een vriend, vriendin of je mentor bijvoorbeeld. Onthoud dat dit veel mensen overkomt, en dat het niet jouw schuld is. - Laat je foto's of filmpjes verwijderen
Laat de app of website weten dat jouw beelden er zonder toestemming op zijn gezet. - Verzamel bewijs
Maak screenshots van de apps of websites waar je foto's staan.
Wie kan mij helpen?
Vind je het moeilijk om met bekenden te praten over wat je hebt meegemaakt? Heb je last van schuldgevoelens of schaam je je? Voor advies en (juridische) hulp kun je ook bij ons terecht. Dat kan ook anoniem. Samen bekijken we wat jij nodig hebt.
Neem contact met ons opChat met Fier
Zit je in een nare situatie? Of maak je je zorgen om iemand? Chat anoniem met Fier. Deel je verhaal met een hulpverlener. Die geeft je informatie en helpt je als jij dat wilt. Ook in de nacht is de chat beschikbaar.
- maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 6.00 uur
- zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 6.00 uur
Zo ga je bewust om met sexting
Bedenk van tevoren wat jij kunt doen om sexting veilig en privé te houden:
- Geef op tijd je grenzen aan, bijvoorbeeld dat je niet herkenbaar in beeld wilt komen.
- Ga nooit verder dan je eigenlijk wil.
- Stuur geen sextingberichten als je niet zeker weet wie de ontvanger is.
- Laat je gezicht uit beeld. Denk ook na over wat anderen aan jou kunnen herkennen zonder dat ze je gezicht zien. Bijvoorbeeld een litteken, moedervlekken of een tatoeage. Zorg er voor dat anderen je niet kunnen herkennen.
- Spreek met degene met wie je aan sexting doet af dat jullie de foto’s of video’s niet opslaan en niet naar anderen sturen.
Hoe zit het met de dader?
Het online verspreiden van naaktbeelden kan strafbaar zijn. In het strafrecht wordt dit smaad genoemd. Dit betekent dat iemand jouw goede naam en imago heeft aangetast door naaktbeelden van jou online te zetten.
Wel of geen aangifte?Contact met de dader
Vaak hebben slachtoffers en nabestaanden vragen aan de dader na een ingrijpende gebeurtenis. Contact met de dader kan helpen bij de verwerking van deze gebeurtenis. Dit contact kan op verschillende manieren tot stand komen.
Contact met de daderOntmoet lotgenoten online
In de Slachtofferhulp Community kunt u ervaringen van anderen lezen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik, een vraag stellen of uw eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Lotgenotengroepen seksueel misbruikEigen schuld, dikke bult?
Slachtoffers krijgen na een heftige gebeurtenis vaak opmerkingen van bekenden en onbekenden. Opmerkingen waardoor ze het gevoel krijgen dat het hun eigen schuld is. Maar wat er is gebeurd, is niet uw schuld. Het slachtoffer de schuld geven heet victim blaming.
Hoe help ik een slachtoffer van online seksuele intimidatie?
Gebruik de checklist voor helpers
Heeft iemand in uw omgeving te maken (gehad) met online seksuele intimidatie? En wilt u er graag zijn voor de ander? Het kan lastig zijn om te bepalen hoe u het beste kunt helpen. De checklist voor helpers geeft u snel overzicht van wat u voor iemand kunt doen.