
Aangifte doen bij de politie
U bent slachtoffer geworden van een misdrijf. Een misdrijf is een strafbaar feit. Hiervoor kunt u naar de politie om aangifte te doen.
Wij helpen u bij het maken van de keuze om aangifte te doen of niet. Wij helpen u ook bij de voorbereiding op uw aangifte. U kunt ook geen aangifte doen maar een melding doen.
Alles over aangifte doen
Hoe bereid ik me voor op een aangifte?
U wilt aangifte doen, maar hoe werkt dat eigenlijk? We geven tips en adviezen zodat u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op uw aangifte.
Aangifte voorbereidenBescherming van uw gegevens
Bent u bang dat de verdachte u lastig valt als u aangifte doet? De politie kan u vertellen hoe u beschermd kunt worden tegen de verdachte. Bijvoorbeeld door anoniem aangifte te doen. Of door aangifte te doen zonder dat uw adres in de aangifte komt te staan.
Bescherming van uw gegevensIk twijfel over aangifte doen
Twijfelt u over aangifte doen? In sommige gevallen is het heel logisch dat u aangifte doet. In andere gevallen is aangifte doen niet altijd vanzelfsprekend.
Hoe kan ik aangifte doen?
Aangifte doen kan:
Soms zijn er nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld bij u thuis. Welke manier het beste bij u past, hangt ook af van wat er is gebeurd. U kunt hiervoor bellen met 0900 - 8844. De politie helpt u dan bij het maken van een keuze.
Aangifte doen van seksueel misbruik
De drempel om aangifte te doen van seksueel misbruik of seksueel geweld kan hoog zijn. U krijgt bij de politie altijd eerst een informatief gesprek met een zedenrechercheur en kunt dan beslissen over aangifte.
Aangifte doen als getuige
Wat u heeft gezien kan belangrijk zijn om de dader van het misdrijf op te sporen en te berechten. Er zijn 4 manieren hoe u kunt laten weten wat u als getuige heeft gezien.
Hoe zit het met de verdachte?
Als de verdachte is aangehouden kan de verdachte door de politie worden vastgehouden.
- Ophouden van de verdachte
Is de verdachte direct na het strafbare feit aangehouden? De politie kan de verdachte 9 uur ophouden - opsluiten - vanaf het moment van het eerste verhoor. De tijd tussen 00.00 en 9.00 uur telt niet mee. De politie verhoort de verdachte, neemt vingerafdrukken af en checkt de identiteit van de verdachte.
Ziet de politie geen reden om de verdachte na het verhoor langer vast te houden? Dan laat de politie de verdachte vrij. - Inverzekeringstelling
Inverzekeringstelling is het opsluiten van een verdachte voor maximaal 6 dagen. Een van de voorwaarden voor inverzekeringstelling is dat het gaat om een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van 4 jaar of meer. De (hulp)officier van justitie beslist of de verdachte in verzekering wordt gesteld. - Contactverbod bij stalking of bedreiging
Bent u slachtoffer van stalking of bedreiging? Voelt u zich onveilig en bent u bang voor de verdachte? De politie of officier van justitie kan mogelijk zorgen voor bescherming via een contactverbod, gebiedsverbod of locatieverbod.
Wilt u weten wat er met de verdachte gebeurt? Vraag dit na bij de politie. Bent u bang voor de verdachte? Laat dit de politie weten. De politie is bereikbaar op 0900-8844.
Met uw aangifte start de politie het onderzoek
Na uw aangifte start de politie een onderzoek naar een strafbaar feit. Ziet de politie genoeg reden om de verdachte te vervolgen? Dan gaat de zaak door naar de officier van justitie. Hier ziet u welke fases er volgen na de aangifte.
Strafproces: van aangifte tot strafDe politie onderzoekt
Heeft u aangifte gedaan of was de politie aanwezig bij het misdrijf? Dan beslist de politie of er een onderzoek komt of niet. U krijgt hierover bericht.
De politie onderzoektDe officier van justitie behandelt
Heeft de politie het onderzoek afgerond en is er een verdachte aangehouden? Dan geeft de politie de zaak door aan de officier van justitie. De officier van justitie behandelt de zaak verder.
De officier van justitie behandeltDe officier van justitie beslist
De officier van justitie neemt na de behandeling van de zaak een besluit. U wordt met een brief geïnformeerd over dit besluit.
De officier van justitie beslist
De rechter bereidt voor
Bij zware en ingewikkelde misdrijven heeft de rechter tijd nodig om de zaak eerst goed voor te bereiden. De regiezitting gaat over de planning, de pro-formazitting onder meer over het opsluiten van de verdachte.
De rechter bereidt voor