Stressklachten na een ingrijpende gebeurtenis
Veel mensen die iets heftigs meemaken, hebben last van emotionele en lichamelijke reacties. Dat is heel normaal. We horen vaak dat mensen last hebben van stressklachten zoals hoofdpijn, spanningen, huilbuien en nare herinneringen. Dit kost veel energie. Door deze klachten ben je moe of prikkelbaar en kun je je misschien slecht concentreren.
Tips voor het omgaan met stress
Bij de meeste mensen nemen stressklachten af binnen 6 weken na de gebeurtenis. Het is goed om jezelf de tijd te gunnen. Stop je emoties niet weg. Sta stil bij wat je is overkomen, maar zorg ook voor voldoende afleiding.
Zelftest stressklachten (zonder inlog)
De Zelftest stressklachten (Mirror) laat zien of je last hebt van stressklachten door wat je is overkomen. Je krijgt advies over wat je kunt doen zodat je klachten verminderen of verdwijnen.
Voor deze test hoef je niet in te loggen. Je kunt de test ook invullen voor iemand anders.
Zelftest stressklachten (met inlog)
Met de Herstelmeter breng je jouw stressklachten en herstel in kaart. Je krijgt tips om je klachten te verminderen. Wij adviseren je de test elke week in te vullen. Zo krijg je grip op je herstel.
Log in met DigiD op Mijn Slachtofferhulp om de Herstelmeter te gebruiken.
Emotionele en lichamelijke stressklachten
Niet iedereen heeft last van deze (stress)klachten. Hoe je reageert, hangt af van wat je precies is overkomen en hoe je omgeving reageert. Ook hoe je je voelde voor de gebeurtenis is belangrijk.
- Spanning, sufheid of hoofdpijn.
- Ermee bezig blijven: op onverwachte momenten komen nare herinneringen aan de gebeurtenis naar boven. Misschien heb je last van nachtmerries.
- Op je hoede zijn en snel schrikken: je bent alert op nieuw gevaar in je omgeving en schrikachtig, bijvoorbeeld bij harde geluiden.
- Vermoeidheid en slecht slapen: veel over de gebeurtenis nadenken kost energie.
- Verlies van geduld en concentratie: je bent prikkelbaar. Ook kan het zijn dat je je moeilijk kunt concentreren of meer vergeet.
- Huilbuien
- Je gaat plekken of situaties uit de weg die te maken hebben met de gebeurtenis. Ook kan het zijn dat je hard gaat werken of andere afleiding zoekt om niet aan de gebeurtenis te hoeven denken.
- Gevoelens van schuld en schaamte. Die gevoelens kunnen nog erger worden als mensen in je omgeving je de schuld geven van wat er is gebeurd. Ook als ze dat niet zo bedoelen. Dit heet victim blaming.
Hoe gaan anderen om met stressklachten?
'Voordat ik het wist werd ik over de trapleuning gegooid.'
Na een ingrijpende gebeurtenis kun je ook je lichamelijke en emotionele klachten bespreken met je huisarts.
Het kan lastig zijn om te praten over wat er is gebeurd en wat dat met je doet. Wij helpen je bij het voorbereiden van het gesprek met je huisarts.
Na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat mensen last hebben van emoties en stressklachten. Wij helpen je graag zodat deze klachten verminderen of verdwijnen.
Het is normaal dat kinderen na een ingrijpende gebeurtenis een tijdje uit hun doen zijn. Zij hebben net als volwassenen tijd nodig om met het verlies en de nieuwe situatie te leren leven.
In een lotgenotengroep ontmoet je mensen die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij. Je deelt je ervaringen en gaat met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen.
Contact met de dader kan antwoord geven op je vragen en je helpen een plek te geven aan wat er is gebeurd.
Slachtoffers krijgen na een ingrijpende gebeurtenis vaak opmerkingen die het gevoel geven dat het je eigen schuld is. Dit heet victim blaming. Maar wat er is gebeurd, is niet jouw schuld.
In een logboek leg je vast hoe het met je gaat. Dit kan je helpen bij je herstel en kan worden gebruikt als bewijs voor je immateriële schade. Log in op 'Mijn Slachtofferhulp' en ga naar 'Mijn Logboek'.
Heb je stressklachten en weet je niet wat je moet doen? Steffie legt het je in eenvoudige taal uit. Ook geeft ze tips en advies om je stress te verminderen.