Incident op de sportvereniging
Als er op de sportvereniging iets schokkends gespeeld heeft tussen leden, tussen een trainer en leden of er is bijvoorbeeld een coach aangehouden, kan er veel op de club afkomen. Hoe gaat u als bestuur met zo’n situatie om, waar moet u aan denken en wat kunt u doen om de onrust te beperken?
Hulp na een incident op de sportvereniging
Slachtofferhulp Nederland geeft praktische en juridische ondersteuning aan leden van sportverenigingen die slachtoffer zijn geworden, en helpt besturen van sportverenigingen graag om hier hun rol in te nemen. Wij denken met u mee over hoe om te gaan met slachtoffers en andere betrokkenen. Wilt u overleggen over uw situatie? Bel onze Advieslijn voor professionals op 0900-0101 (optie 3 in het menu).
Stappenplan voor nazorg
Als er een incident plaatsvindt op de sportvereniging, wilt u meteen in actie komen en de juiste dingen doen. Wat komt er op u af en welke stappen kunt u zetten om recht te doen aan alle betrokkenen? Gebruik ons stappenplan om de nazorg goed te regelen.
Stappenplan nazorg na een schokkende gebeurtenis op de sportvereniging
Grensoverschrijdend gedrag op de sportvereniging voorkomen
Voor sportverenigingen bestaan er gezamenlijk gedragsregels, gedragscodes en tuchtreglementen. Maar hoe vertaalt u deze afspraken over omgangsvormen door naar de dagelijkse praktijk? Het Centrum Veilige Sport (onderdeel van NOC*NSF) heeft het High 5! Stappenplan ontwikkeld om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Hiermee kunt u beleid en regels opstellen voor de vereniging en praktisch toepassen.
Cursussen en trainingen voor sportverenigingen
- Via E-learnings- Centrum veilige sport Nederland vindt u gratis e-learnings over onderwerpen waarmee u in uw sportvereniging te maken kunt krijgen, zoals pesten, discriminatie, matchfixing en seksuele intimidatie.
- Via de Slachtofferhulp Academie worden trainingen op maat aangeboden over omgaan met slachtofferschap. De trainingen zijn op maat en worden afgestemd op de behoeften van uw sportvereniging.
Tegemoetkoming voor (oud-)gymsporters
Regeling voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag
(Oud-)gymsporters die tijdens hun topsportcarrière langere tijd te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag kunnen tot 1 oktober 2022 financiële tegemoetkoming aanvragen bij de KNGU. Deze tegemoetkoming is bedoeld als erkenning voor het leed dat deze gymsporters door het grensoverschrijdende gedrag is aangedaan.
Slachtofferhulp Nederland kan slachtoffers ondersteunen bij de aanvraag. Ook kunnen we slachtoffers emotionele en juridische hulp bieden.
Lees meer over de tegemoetkoming en de aanvraag