Stalking
Stalking is iemand bewust de hele tijd lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld, ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen.
Hulp om stalking te stoppen
Beantwoord de vragen voor een advies dat aansluit bij uw situatie. Dit advies kan u helpen om het stalken te stoppen, om u te beschermen tegen de stalker en om uw stressklachten te verminderen.
Wordt u gestalkt? Verzamel bewijs
Met het bewijs zorgt u ervoor dat de politie stappen kan nemen om het stalken te stoppen. Verzamel bewijs in het Online Logboek 'Stalking'. Maak een account aan in 'Mijn Slachtofferhulp' om een logboek te starten. Heeft u al een account? Log dan in en klik op 'Mijn logboek' in het linkermenu.
Tips voor uw veiligheid en bescherming
Wij geven tips waarmee u stappen zet om de stalker te stoppen en zo goed mogelijk met de situatie om te gaan.
Tips om berichten te bewaren
Verzamel bewijs wanneer de stalker u achtervolgt, appt, belt, mailt of op andere manieren lastigvalt. Wij geven u praktische tips om berichten te bewaren
Doe aangifte bij de politie
Doe aangifte van stalking als iemand u steeds lastigvalt. Bel 112 als de stalker een direct gevaar oplevert voor uzelf of uw omgeving.
Aangifte doen van stalkingHulp bij een stopbrief maken
Een stopbrief aan uw stalker versturen, kan helpen om duidelijk te maken dat het stalken moet stoppen. Op deze pagina leest u waar u op moet letten bij het maken van een stopbrief en kunt u een voorbeeld-stopbrief downloaden.
Hoe maak ik een stopbrief?Neem signalen van stalking serieus
- Hoe meer tijd, geld en energie iemand in het stalken steekt, hoe zorgelijker de situatie is. Neem daarom ook bij twijfel contact op met de politie.
- Weet u niet zeker op welke signalen u moet letten als het om stalking gaat? Klik hieronder om te lezen bij welke signalen u moet oppassen.
Straf bij stalking
Stalking is strafbaar. De straf die een dader krijgt hangt af van wat er is gebeurd, welk bewijs er is en uiteindelijk wat de rechter beslist.
Straf bij stalkingHulp bij uw rechten
Stalking is strafbaar in Nederland. Of u nu thuis, online of op straat wordt gestalkt. U heeft het recht om met rust gelaten te worden. Een belangrijk recht dat u heeft is het recht op bescherming. Zo kan de officier van justitie of rechter een gebiedsverbod of contactverbod opleggen aan de stalker.
Bescherming via verbod
Voelt u zich onveilig en bent u bang voor de dader? Dan kunt u mogelijk bescherming krijgen van de politie of officier van justitie.
ContactverbodLiever persoonlijk contact met een medewerker?
Onze medewerkers helpen u graag verder. Telefonisch, via de mail, chat of in een één-op-één-gesprek.
Neem contact met ons opOntmoet lotgenoten online
In de Slachtofferhulp Community kunt u in contact komen met andere slachtoffers van stalking, een vraag stellen of uw eigen ervaring delen. Veilig en anoniem.
Neem een kijkje in de communityHoe gaan anderen hiermee om?

Carolien en haar familie werden gestalkt. Lees het verhaal van Carolien
'Totdat hij met een excuusbrief aan de deur stond, hadden we geen idee dat ze werd gestalkt.'
Hoe help ik een slachtoffer van stalking?
Gebruik de checklist voor helpers
Wordt iemand in uw omgeving gestalkt? En wilt u er graag zijn voor de ander? Het kan lastig zijn om te bepalen hoe u het beste kunt helpen. De checklist voor helpers geeft u snel overzicht van wat u voor iemand kunt doen.
Stalking in 2019
Ruim 100.000
slachtoffers
4.010 mensen
deden aangifte
2.496 mensen
werden door ons geholpen
Bron: Veiligheidsmonitor, CBS, Slachtofferhulp Nederland