Ondersteunen bij twijfels en zorgen over aangifte
Na een strafbaar feit kan iemand aangifte doen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Misschien voelt uw partner, familielid of vriend(in) twijfels of angst over aangifte doen. De tips op deze pagina helpen u om uw naaste voor en tijdens aangifte te ondersteunen.
Help de ander te beslissen over aangifte
Slachtoffers kunnen verschillende redenen hebben om te twijfelen of zij aangifte willen doen. Iemand kan bang zijn voor de dader, denken dat aangifte geen zin heeft, of zich schamen voor wat er is gebeurd.
Twijfelt uw partner, familielid of vriend(in)? Uw naaste is de enige die kan beslissen of aangifte de juiste stap is. U kunt wel samen de voors en tegens op een rij zetten. Welke redenen heeft iemand om wel aangifte te willen doen? Welke om het juist niet te doen? En wat weegt het zwaarst voor uw naaste? Door dit helder te krijgen helpt u de ander om een beslissing te nemen.
Aangifte na seksueel misbruik
De drempel om aangifte te doen van seksueel misbruik kan hoog zijn. Daarom krijgen slachtoffers eerst een informatief gesprek met een zedenrechercheur. Lees meer over dit gesprek.
Blijf de ander serieus nemen
Aangifte doen kan veel losmaken bij een slachtoffer. De politie stelt allerlei vragen, en iemand moet vaak in detail vertellen wat er is gebeurd. Soms geeft de politie aan dat er maar een kleine kans is dat de dader wordt opgespoord of vervolgd. Als dit uw partner, familielid of vriend(in) overkomt, voelt die zich misschien niet serieus genomen. Het is dan extra belangrijk dat u achter hem of haar blijft staan. U kunt de ander helpen door te zeggen dat de uitkomst van aangifte niets afdoet aan wat hij of zij heeft meegemaakt.
Liever persoonlijk advies? Bel 0900-0101
Loopt u ergens tegenaan waar u niet uitkomt? Wilt u graag een van onze medewerkers spreken? Bel 0900-0101 (gebruikelijke belkosten).
Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur.