Recht op bescherming
U heeft recht op bescherming als u bang bent voor de verdachte.
Wie kan mij beschermen?
De politie en de officier van justitie kijken samen met u welke maatregelen nodig zijn om u te beschermen en ook wat u zelf kunt doen.
Hoe kan de politie mij beschermen?
Stel, u wilt niet dat uw naam of adres in uw aangifte staat. Dan kunt u aan de politie vragen of u aangifte mag doen zonder vermelding van uw adres of naam. De politie noteert dan bijvoorbeeld het adres van uw advocaat in plaats van uw adres of een nummer in plaats van uw naam.
Hoe kan de officier van justitie mij beschermen?
Wilt u voorkomen dat de verdachte contact met u opneemt of bij u in de buurt komt? Vraag dan aan de officier van justitie om een contactverbod, gebiedsverbod en/of locatieverbod.
U heeft ook het recht om aan de officier van justitie te vragen of u anoniem mag getuigen in de strafzaak.
Hoe word ik in de rechtbank beschermd?
U kunt voor bescherming tijdens de strafzitting een verzoek indienen bij de officier van justitie. De officier van justitie legt uw vraag vervolgens neer bij de rechter.
Voorbeelden van bescherming
- De behandeling van de strafzaak wordt niet in het openbaar gehouden. Dit betekent dat er geen publiek bij de strafzaak aanwezig is.
- U zit in de rechtszaal op een speciale plek.
- U wacht in een aparte kamer totdat de zitting begint.
Ik wil hulp bij het uitoefenen van mijn rechten
Wij zijn er om u te helpen bij het uitoefenen van uw rechten. U kunt bouwen en vertrouwen op de doe- en denkkracht van onze medewerkers. Ook als u gewoon met vragen zit. Of als u zich niet eens slachtoffer voelt, maar dat volgens de wet wel bent. U mag rekenen op onze gratis hulp.
Neem contact met ons op