Voorkom dat de verdachte je gegevens ziet
Als de verdachte wordt vervolgd, krijgen de verdachte en zijn advocaat je aangifte te zien. Je adres en naam zijn dan bij hen bekend. Hier lees je welke keuzes je hebt om je gegevens te beschermen.
Houd je naam en adres geheim
Ben je bang dat de verdachte je lastig valt als je aangifte doet? In bijzondere gevallen staat de politie toe dat je aangifte doet zonder dat je naam en adres in de aangifte staan. In plaats van je naam staat er dan een nummer in de aangifte.
Vraag de medewerker van de politie naar de mogelijkheden.
Aangifte zonder dat je woonadres in de aangifte komt te staan
Je hebt het recht om een ander adres dan je woonadres in de aangifte te laten vermelden. Dit heet een domicilie-adres. Je eigen naam staat in de aangifte, maar niet je woonadres.
Als postadres kun je bijvoorbeeld het adres van je werkgever laten opnemen. De politie en het Openbaar Ministerie sturen dan je post naar dit adres.
Kies je voor een domicilie-adres? Zorg ervoor dat je geen belangrijke stukken mist. Maak afspraken voor het doorsturen of ophalen van post over de strafzaak. Je hebt recht op informatie over het strafproces.
Geen anonieme aangifte, wel anoniem melden
Je kunt niet anoniem aangifte doen bij de politie. Het is wel mogelijk om anoniem een misdrijf te melden bij landelijk meldpunt Meld Misdaad Anoniem.
Hier kun je informatie geven over ernstige misdrijven zoals mishandeling, overvallen, brandstichting, wapenhandel, mensenhandel, moord en doodslag. Maar ook met informatie over fraude en corruptie kun je bij Meld Misdaad Anoniem terecht.
Vragen?
Heb je een vraag over de bescherming van je gegevens bij het doen van aangifte? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.