
De politie doet onderzoek
Na uw aangifte bekijkt de politie of er een opsporingsonderzoek komt naar de verdachte of niet. Is de politie aanwezig bij of kort na het strafbare feit, of is de politie een strafbaar feit op het spoor? Dan kan een onderzoek starten zonder aangifte.
De politie doet onderzoek
Tijdens het onderzoek gaat de politie op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs. De politie doet sporenonderzoek en verhoort getuigen en verdachte(n).
Is het onderzoek afgerond en de verdachte opgepakt? Dan gaat de zaak door naar de officier van justitie. U krijgt hierover een brief van de politie. Bij veelvoorkomende misdrijven kan de officier van justitie sneller beslissen wat er met de zaak gebeurt. Dit noemen we een Zorgvuldig Snel en op Maat-traject (ZSM).
Zijn er te weinig aanwijzingen, dan stopt de politie het onderzoek. Zijn er nieuwe aanwijzingen of bewijsmateriaal? Dan neemt de politie uw aangifte weer in behandeling en gaat het onderzoek verder. U wordt hierover geïnformeerd.
De politie besluit geen onderzoek te doen
De politie besluit geen onderzoek te doen van een strafbaar feit. Dit heet een politiesepot.
U krijgt bericht dat er geen onderzoek komt. Dat kan per brief of u krijgt het te horen van de politie.
Redenen voor de politie om geen onderzoek te doen:
- er is geen opsporingsindicatie: er is geen verdachte en het is onwaarschijnlijk dat die wordt gevonden.
- er is geen bewijs of onvoldoende bewijs.
- het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets.
- er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Als de politie niet genoeg aanwijzingen heeft om een opsporingsonderzoek te starten, dan bewaart de politie uw aangifte.
U kunt een klacht indienen tegen het politiebesluit als de politie de zaak niet verder onderzoekt of seponeert.
Ik weet niet of de politie de zaak gaat onderzoeken
U heeft aangifte gedaan van een strafbaar feit en weet niet of de politie onderzoek gaat doen of niet? Neem dan contact op met de politie op 0900 - 8844 om dit te vragen.
Verdachte vervolgd? De zaak gaat door naar de officier van justitie
De politie stuurt de resultaten van het onderzoek door naar de officier van justitie. Dit doet de politie vaak pas als de verdachte is opgespoord. De politie informeert u hierover. Soms is meer onderzoek nodig om goed te kunnen beoordelen wat er met de zaak moet gebeuren.
Hier ziet u welke fases volgen.
Strafproces: van aangifte tot strafDe officier van justitie behandelt
Heeft de politie het onderzoek afgerond en is er een verdachte aangehouden? Dan geeft de politie de zaak door aan de officier van justitie. De officier van justitie behandelt de zaak verder.
De officier van justitie behandeltDe officier van justitie beslist
De officier van justitie neemt na de behandeling van de zaak een besluit. U wordt met een brief geïnformeerd over dit besluit.
De officier van justitie beslist
De rechter bereidt voor
Bij zware en ingewikkelde misdrijven heeft de rechter tijd nodig om de zaak eerst goed voor te bereiden. De regiezitting gaat over de planning, de pro-formazitting onder meer over het opsluiten van de verdachte.
De rechter bereidt voorDe rechter behandelt
Beslist de officier van justitie dat de rechter uitspraak moet doen in een strafzaak? Dan gaat de zaak naar de rechter die de zaak behandelt.
De rechter behandelt