Smaad, laster en belediging
Smaad en laster zijn vormen van belediging. Iemand verspreidt expres negatieve berichten over je zodat anderen slecht over je gaan denken. Het kan voelen als een aanval op je goede naam. Dit kan veel stress en zorgen opleveren. Lees wat je kunt doen als je te maken hebt met smaad of laster.
Wat kun je doen als je te maken hebt met smaad of laster?
Probeert iemand je goede naam te beschadigen? Doe dan het volgende:
1. Vraag de persoon te stoppen
- Vraag de persoon om negatieve berichten te verwijderen. Of vraag dat bij de website of de krant waar het bericht in staat. Doe dit per e-mail of brief, zodat je kunt bewijzen dat je dit hebt gevraagd.
- Vertel ook dat je juridische stappen neemt als er niks gebeurt.
- Soms is het moeilijk of eng om dit te zeggen. Praat hierover met iemand die je vertrouwt. Ook 1 van onze medewerkers kan met je meedenken.
2. Verzamel bewijs
Gaat iemand toch door met slechte berichten over je verspreiden? Verzamel ook hiervan bewijs.
- Maak kopieën van alle berichten, foto's en brieven.
- Verzamel appjes en e-mails en sla telefoongesprekken op.
- Vraag anderen op te schrijven wat ze hebben gezien of gehoord.
- Verzamel ook bewijs van de schade die je hebt. Bijvoorbeeld bestellingen of reserveringen die zijn geannuleerd nadat er een naar bericht over je bedrijf is geplaatst.
3. Doe aangifte
- Heb je genoeg bewijs verzameld? Doe aangifte bij de politie. Neem de bewijsstukken mee.
- Smaad en laster zijn klachtdelicten. Je kunt bij een klachtdelict je aangifte binnen 8 dagen nog intrekken.
- Wij kunnen je helpen met je aangifte.
Wat is smaad?
Bij smaad probeert iemand je goede naam te beschadigen door berichten over je te verspreiden. Die berichten kunnen waar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar maken van overspel, of van iemands seksuele oriëntatie als dat voor die persoon (nog) gevoelig ligt.
Wat is laster?
Bij laster probeert iemand je goede naam te beschadigen door leugens over je te verspreiden. Of door je vals te beschuldigen, soms zelfs van een strafbaar feit zoals mishandeling of bedreiging. De persoon weet dat de berichten niet waar zijn.
Wat is belediging?
Bij belediging zegt of schrijft iemand met opzet iets slechts over je. Ook een opgestoken middelvinger of spugen is belediging. En ook afbeeldingen kunnen beledigend zijn.
Welke straffen kan de rechter of officier van justitie eisen?
Belediging, smaad en laster zijn strafbaar. De rechter of officier van justitie kan beslissen dat iemand geen nieuwe berichten mag plaatsen en oude berichten moet verwijderen. Ook kan een geldboete, taakstraf of gevangenisstraf worden geëist.
Komt er geen strafzaak?
Dan kan bij de civiele rechter een rechtszaak worden gestart. Je kunt hier ook voor kiezen als een strafzaak te lang duurt en je wilt dat berichten snel worden verwijderd.
Hoe werkt een civiele procedure?
Welke straffen kan de civiele rechter eisen?
In een civiele zaak kan de rechter eisen berichten te verwijderen of verbieden nieuwe berichten te plaatsen. Ook kan een rectificatie worden geëist. Er moet dan een bericht komen waarin staat dat de oude berichten niet kloppen.
Je kunt de rechter ook een dwangsom laten opleggen. Iemand moet dan een boete betalen als iemand zich niet houdt aan de eis van de rechter. Bijvoorbeeld wanneer berichten niet op tijd zijn verwijderd.
Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. De persoon kan je bijvoorbeeld bedreigen met de dood of dreigen met geweld. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd. Bijvoorbeeld op het werk, op straat of via social media.
Cyberpesten is online pesten. Het is een vorm van geestelijke mishandeling, vaak door een bekende. Soms is er ook nog sprake van afpersing, discriminatie of belediging.
Is een misdrijf gepleegd om wie je bent? Dan kan er sprake zijn van een hate crime. Discriminatie betekent dat er verschil wordt gemaakt in hoe je wordt behandeld vanwege je afkomst, geslacht, geloof, levensovertuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit of handicap.
Als iemand je kleineert, intimideert of pest, kan er sprake zijn van geestelijke of emotionele mishandeling. Wij geven advies over hulp en aangifte.
Sexting is het versturen van seksueel getinte foto's of filmpjes naar een vriend of vriendin. Als die beelden zonder jouw toestemming verder worden verspreid heet dat 'exposen'. Iemand kan je ook online gaan 'shamen'.
Bij doxing verspreidt iemand jouw persoonsgegevens met als doel je bang te maken. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijks leven en stress veroorzaken. We leggen uit wat je kunt doen.
Stalking is iemand bewust lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld en ongewenst bellen of berichten sturen.
Na een ingrijpende gebeurtenis is het heel normaal dat mensen last hebben van emoties en stressklachten. Wij helpen je zodat deze klachten verminderen of verdwijnen.
Heb je door een ingrijpende gebeurtenis behoefte aan hulp uit je omgeving? Om hulp vragen is niet altijd eenvoudig. Lees onze tips.